Насиченість періодичними виданнями на одного жителя Чернігівщини нині становить 0,61 примірника за середнього показника 0,36 в Україні. Як зберегти цей високий результат? Саме так ставилося питання під час зустрічі редакторів місцевих видань та керівників чернігівської дирекції УДППЗ «Укрпошта». Адже в умовах зростання цін та тарифів на послуги для населення, недостатнього фінансування бюджетних установ, невтішної демографічної ситуації щоразу доводиться докладати чимало зусиль, аби передплатні кампанії завершувалися більш-менш задовільно. Як правило, кожна з них додає нових проблем.
— Нещодавнє подорожчання паперу стало для нас серйозною несподіванкою, — повідомила директор газети «Дяснянка» Лариса Мілова. — Затрати суттєво зросли.
— Я думаю, що цю передплату ми ще якось переживемо, — зазначив редактор «Чернігівського вісника» Сергій Народенко. — А ось восени на наступний рік доведеться добряче піднімати вартість газети. Адже резерви тримати нинішні доступні ціни закінчилися. Здорожчали бензин, папір, поліграфія, поштові тарифи. Думаю, що важко буде прогнозувати дії передплатників у нових реаліях.
Представники редакцій наголосили й на факті зростання популярності на Придесенні інтернет-видань, різноманітних сайтів, а відтак — зменшення числа потенційних молодих читачів, які б цікавилися газетними новинами, публікаціями. Директор ТОВ «ЧМГ-Продакшн» Сергій Нагорнов у цьому зв’язку зазначив, що, видаючи кілька газет, нині дбають про професійне наповнення власного сайту, який вже починає давати певні доходи.
Поштовики зізналися у своїх труднощах. В. о. директора чернігівської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Ярослав Рутар розповів про зустріч з листоношами, одна з яких з болем говорила про низьку зарплату в — 500 гривень і подала йому заяву про звільнення. Жінку перед цим присоромив її чоловік за те, що займається більше часу доставкою кореспонденції, ніж доїнням корів, які й годують родину.
Через відсутність коштів на казначейських рахунках багато бюджетних організацій не можуть оформити вчасно передплату.
— За гарантійними листами бюджетників ми зробили передплату на 360 тисяч гривень, — зазначив керівник ЦПЗ №2 Борис Русін. — Однак частину цих коштів і досі нам не повернули...
Нині Київ заборонив робити передплату за гарантійними листами, хоча питання співпраці з бюджетними установами все ж таки потребує врегулювання. На думку начальника ЦПЗ №3 Ірини Зубко, сільські інтелігенти, вчителі, медики, які отримують зараз непогані зарплати з бюджету, слабо орієнтовані керівництвом установ на передплату преси.
— А скільки в кожному районі депутатів, держслужбовців! — зазначив начальник ЦПЗ №4 Олександр Якушин. — Вони просто зобов’язані передплачувати видання місцевих рад.
Учасники зустрічі розробили низку заохочувальних, організаційних заходів для співпраці пошти та редакцій в утриманні передплатних показників на високому рівні. 
Чернігів.
На знімку: під час зустрічі редакторів місцевих видань та керівників чернігівської дирекції УДППЗ «Укрпошта».
 
Фото автора.