7 травня 2007 року «Український дім» м. Київ

Україна переживає масштабну і тривалу політичну кризу, що призвела до небезпечного і непередбачуваного розвитку подій.

Консультації керівників держави, що завершилися досягненням принципових домовленостей, відкрили шлях до врегулювання конфлікту, який загрожує національним інтересам України, її єдності і незалежності.

Учасники відкритих громадських слухань «Через подолання політичної кризи — до сталого розвитку України» схвально сприйняли продемонстровану лідерами держави здатність до компромісу, до прийняття на основі державницького підходу виважених рішень, усвідомлення ними усієї повноти відповідальності за долю України, за наслідки діяльності і бездіяльності влади.

Впевнені, що проведення дострокових парламентських виборів в узгоджений шляхом консультацій термін дасть змогу громадянам України виявити свою волю, належним чином оцінити діяльність державних органів і позицію політичних сил, обрати владу, здатну вирішувати в інтересах народу доленосні питання розвитку суспільства і держави.

Розвиток подій останнього часу продемонстрував також зростаючу роль громадянського суспільства у формулюванні завдань для владних структур та контролі за їх здійсненням. Саме недостатнє врахування голосу громадськості стало не останньою причиною того, що криза виявилася тривалою, глибокою і набувала вибухонебезпечного характеру.

Учасники громадських слухань вважають найважливішими і невідкладними завданнями:

— завершення конституційної реформи, включаючи реформу влади на регіональному рівні, місцевого самоврядування;

— завершення судової реформи;

— здійснення назрілих структурних і соціальних реформ;

— розробку стратегії розвитку України на засадах конкурентоспроможності держави у глобальній економіці знань.

Необхідними передумовами для цього є здійснення термінових кроків з метою остаточного і якнайшвидшого врегулювання політичної кризи:

— скасування правових актів і рішень, які суперечать Конституції України і здетонували конфлікт у владних структурах;

— внесення Верховною Радою України у терміновому порядку змін до виборчого законодавства з метою врегулювання питань, пов’язаних з проведенням позачергових парламентських виборів за пропорційною системою з відкритими списками;

— надання сили закону Регламенту Верховної Ради України з внесенням до нього необхідних змін і відображення повноважень парламентської опозиції;

— прийняття інших законодавчих актів, яких вимагає ситуація в суспільстві, необхідність забезпечення злагодженої, конструктивної взаємодії усіх гілок та інститутів влади.

При вирішенні цих питань усі державні органи та політичні сили мають діяти виключно у конституційно-правовому полі. Базові принципи верховенства права не можуть бути підмінені жодними домовленостями.

Учасники громадських слухань готові залучити широкі кола громадськості, експертного співтовариства до розробки стратегії розвитку України, підготовки пропозицій щодо внесення необхідних змін до Конституції України.

Здійсненням зазначених заходів Україна ще раз продемонструє усьому світу, що українське суспільство здатне знайти вихід із найскладнішої ситуації, забезпечити повнокровне функціонування демократичних інститутів.

Учасники громадських слухань висловлюють вдячність Парламентській асамблеї Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Європейській комісії, лідерам і парламентам дружніх країн, які своєю виваженою позицією сприяли врегулюванню кризової ситуації в Україні.

Учасники слухань вважають за необхідне продовжити публічне обговорення у форматі «круглих столів», конференцій, інших заходів за участю керівників держави, політичних діячів, представників громадськості, експертів актуальних питань, пов’язаних із забезпеченням стабільності в суспільстві, завершенням конституційної реформи, створенням умов для сталого розвитку України.

Прийнято учасниками відкритих громадських слухань «Через подолання політичної кризи — до сталого розвитку України» 7 травня 2007 року у м. Києві у присутності Голови Верховної Ради України Олександра Мороза та Прем’єр-міністра України Віктора Януковича.