Такого випадку, який стався в Конотопському мисливському господарстві, не пам’ятають навіть бувалі мисливці. Все траплялося: хтось без ліцензії чи відстрілочної карти виходив на полювання, комусь забагалося незаконно вполювати звірину із собакою тощо... Але щоб нахабно і безпардонно залізти по свіжину у вольєр з дикими свинями і мало не позбутися життя... Такого не траплялося.

Їх розміщують у спеціальних вольєрах, щоб звірі швидше знаходили одне одного. Є такий і для диких кабанів.

Що відбулося вечірнього дня напередодні травневих свят, сьогодні детально встановлює слідство. Але єгер Михайло Мегера розповів, що близько 22-ї години почув шум і гам біля вольєра. Після чого здалеку розгледів у темряві чоловіка, котрий сидів на дереві й нелюдським голосом лементував про допомогу. Єгер зателефонував механіку господарства Володимиру Павлюченку та директору Григорію Білоусу. На шляху до вольєра лісівники натрапили на чоловіка років сорока. Сердешний лежав увесь закривавлений, у розірваній сорочці і плавках. Решта пошматованого одягу була розкидана поряд на землі. Після того, як підоспіла допомога з Конотопа, потерпілого з порізаними ногами і грудьми та його шокованого напарника відправили до лікарні, з’ясувалися деякі подробиці «січі».

Цим двом чоловікам дуже закортіло поласувати кабанячою свіжиною, то вони, відклавши всі свої справи, надвечір подалися по неї з Конотопа у мисливське господарство. Дорогою зметикували: навіщо ганятися за здобиччю по лісу, коли її без надзусиль можна вполювати прямо у вольєрі. Змайстрували спеціальні петлі і розставили по вольєру на «свіжину» пастки. Та не на того напали. Розлючена тварина, вочевидь відчувши загрозу своєму життю, з переляку не задерла догори ратиці, як, напевне, сподівалися браконьєри, а сміливо пішла в наступ на нападників. Результат двобою виявився жахливим для «мисливців». Одного вепр загнав на дерево, після чого взявся за другого й почав його шматувати. Він просто позрізав з нього одяг, залишивши чоловіка в самому спідньому з численними ранами на тілі.

Як бідоласі вдалося залишитися живим в екзекуції, влаштованій розлюченою дикою твариною, залишається загадкою. Але це невдовзі з’ясує слідство.

— Кабан, який напав на незнайомця, до того був ручним: брав з людських рук хліб, цукерки та іншу смакоту, — каже директор «Конотопського» Григорій Білоус. — Чому він проявив агресивність до зловмисника, здогадатися неважко. Зробити це змусив його, найімовірніше, інстинкт самозбереження.

Одне слово, вепр зумів постояти за себе і за всіх своїх чотириногих родичів. Та, власне, у цьому кривавому двобої у браконьєрів (звісно, без застосування вогнепальної зброї) шансів на перемогу не було жодних. Занадто різні у них вагові категорії: вага «бойового» вепра майже 350 кілограмів, пошматованого нападника — близько 80. Але двобій запам’ятається любителям «свіжини» на все життя. Про нього нагадуватимуть і шрами від ран, завданих твариною одному з них.

Нині один невдаха-мисливець перебуває на лікуванні, інший приходить до тями від шоку. Стан здоров’я першого — стабільно тяжкий. Вепр тим часом й досі залишається збудженим і поводиться агресивно.

Сумська область.

Фото Володимира КОВАЛЕНКА.