Cьогодні може бути названо дату дострокових виборів до Верховної Ради.

«Зрозуміло, що це буде не 24 червня», — зазначив заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов. Компроміс буде досягнуто швидше, додав він, якщо опозиція погодиться на пропозиції коаліції.

«Дорожня карта» парламентської більшості складається з трьох частин. Перша, за словами Михайла Чечетова, стосується проведення чесних і демократичних виборів. Зокрема, переформатування ЦВК, куди має входити представник Партії регіонів. Друга стосується реформування судової системи, щоб представники Феміди не втручалися у виборчий процес. У третій частині, зазначив депутат, запропоновано зміни до Основного Закону, які містять повний «перелік причин, за яким Президент може оголошувати дострокові парламентські вибори».

На початку тижня, за словами «нашоукраїнця» Миколи Оніщука, робоча група наблизилася до можливого визначення дати позачергових виборів. У цілому було узгоджено проект змін до Закону «Про статус народного депутата» в частині імперативного мандата і до Кодексу адміністративного судочинства в частині судового розгляду заяв про дострокове припинення повноважень народних депутатів. Значно просунулася робоча група, за його словами, в частині опрацювання проекту внесення змін до Закону «Про вибори народних депутатів», які регулюють порядок проведення позачергових виборів. Важливо, додав він, що майже погоджене питання з процедурою укладання списків виборців.

На вчорашньому ранковому засіданні робоча група парафувала текст закону про вибори народних депутатів, який, за повідомленням заступника голови секретаріату Президента Івана Васюника, буде представлено на сьогоднішній зустрічі глави держави і прем’єра.

На час верстки номера засідання робочої групи планували продовжити, щоб повністю узгодити остаточні тексти вищеназваного закону, а також зміни до закону про статус народного депутата. Крім цього, сторони мали узгодити текст постанови Верховної Ради про забезпечення проведення дострокових виборів. (У постанові буде прописано механізм роботи парламенту до наступного скликання).

Наявні розбіжності, за словами Васюника, винесено в окремий протокол. І якщо учасники робочої групи їх не узгодять, розбіжності обговорюватимуть Президент і Прем’єр-міністр.