Ранкове засідання 15 травня

Сьогодні у сесійній залі парламенту о 12.30 відбудеться розширене засідання консультативно-дорадчої ради з питань законодавчого забезпечення місцевого самоврядування та регіонального розвитку при Голові Верховної Ради України за участі Прем’єр-міністра України, народних депутатів та голів обласних рад, на якому обговорюватимуть проект змін до Конституції щодо посилення ролі місцевого самоврядування. Про це повідомив під час пленарного засідання глава парламенту Олександр Мороз. «Ми хочемо, щоб владу було передано на місця, тоді не буде підстав для корупції, і влада служитиме людям», — зазначив він.

Під час оголошення заяв від фракцій представник фракції Партії регіонів Василь Кисельов оприлюднив чергові вимоги коаліції перед проведенням дострокових парламентських виборів — до 1 вересня Кабінет Міністрів має створити реєстр виборців згідно зі схваленим парламентом законом. До того ж голосування має відбуватися за так званими «відкритими списками» — щоб депутата виборці мали право відкликати у разі невиконання ним передвиборних обіцянок. Коаліція розробила і запропонувала Президентові України, за словами депутата, «дорожню карту» — низку змін до чинних законів та Конституції України, зокрема, зміни до законів про вибори народних депутатів, судоустрій тощо. «А дату виборів мають назвати два Віктори — Ющенко і Янукович, спираючись на рішення робочої групи», — заявив В. Кисельов.

Петро Цибенко зачитав заяву фракції Компартії про відкликання свого підпису під Універсалом національного єднання. Відповідний лист комуністи направили главі держави. До такого кроку комуністи вдалися через, на їх погляд, «намагання Президента узурпувати владу і грубе порушення Конституції та законів». Про це, як зазначається у заяві, свідчать «безпідставні» укази про звільнення суддів Конституційного Суду, розширення функцій РНБО, тиск на місцеві суди з боку Президента.

Пролунало ще декілька виступів народних обранців, у яких ішлося про начебто наміри застосувати силовий варіант у розв’язані політичного конфлікту через посилення структури РНБО. Підсумовуючи дискусію, Голова Верховної Ради Олександр Мороз укотре висловився проти розгляду низки законопроектів, необхідних для проведення позачергових виборів, у «пакеті». «Всі документи розглядатимемо відповідно до Регламенту і Конституції, — наголосив О. Мороз. — Буде все так, як записано в Конституції. Треба буде змінити Конституцію — змінимо».

Сьогодні на пленарному засіданні парламенту депутати також заслухають інформацію Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ, в. о. обов’язків голови СБУ стосовно правової оцінки заяв представників секретаріату Президента про існування загрози життю окремих державних діячів.

Народні обранці викликали «на килим» силовиків у зв’язку з сенсаційною заявою керівника управління правоохоронних органів секретаріату Президента Валерія Гелетея про начебто підготовку замахів на відомих політиків, зокрема, Юлію Тимошенко, Юрія Луценка, також провокацій стосовно Віктора Балоги.

Схвалено постанову Верховної Ради про забезпечення завершення конституційної процедури законотворчого процесу і набрання чинності законами України, прийнятими Верховною Радою протягом квітня 2007 року. У ній парламент звертає увагу Президента Віктора Ющенка на невиконання вимог статті 94 та пункту 29 частини першої статті 106 Конституції України щодо законів, прийнятих Верховною Радою упродовж квітня цього року. І доручено Голові Верховної Ради України невідкладно звернутися до глави держави з пропозицією терміново підписати та оприлюднити закони, прийняті парламентом у квітні. Як зауважив автор цієї постанови, народний депутат Володимир Заплатинський, зважаючи на те, що закони, прийняті парламентом протягом квітня 2007 року, не повернуті Президентом України до Верховної Ради, тобто до них не застосовано право вето, відповідно до статті 94 Конституції вони повинні бути підписані главою держави і введені в дію.

Схвалено також звернення Верховної Ради до Генеральної прокуратури з приводу необхідності дотримання Центральною виборчою комісією вимог Конституції та законів України. У цьому зверненні, зокрема, наголошується, що без внесення відповідних змін до законів «Про вибори народних депутатів» та «Про Державний бюджет України на 2007 рік», а також до набрання чинності законом «Про державний реєстр виборців» у повному обсязі проведення демократичних позачергових виборів народних депутатів 24 червня 2007 року на належному організаційно-правовому рівні неможливе. Парламентарії звертають увагу Генеральної прокуратури на те, що у разі порушення ЦВК чи її окремими членами вимог Конституції і законів України Генпрокуратура має реагувати відповідно до закону.

Зранку депутати вітали з днем народження своїх колег — Василя Демчишена, Миколу Джигу, Володимира Личука, Віталія Майка.

Депутати ухвалили в першому читанні проект закону про акціонерні товариства, а також врахували пропозиції Президента до повторно внесеного на розгляд Верховної Ради законопроекту про зміни до закону про фізичну культуру та спорт.