Робоча група з питань підготовки до дострокових виборів погодила всі питання, крім головного, відповідної постанови. Про це на вчорашній прес-конференції заявив Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк (на знімку). Оскільки, за його словами, коаліціянти переконані: законних підстав для перегонів немає.

Навіть попри те, що вдалося узгодити участь представників Феміди в розгляді виборчих проблем та законопроект про імперативний мандат, парламентська більшість продовжує наполягати на створенні єдиного реєстру виборців.

Отже, офіційної дати виборів, крім 24 червня, поки що немає. Однак Адам Мартинюк не відкидає варіанта бойкоту перегонів і третього указу Віктора Ющенка. Водночас він переконаний: за позачерговими виборами до Верховної Ради будуть позачергові президентські.

Вимоги коаліціянтів стосовно вдосконалення законодавства — ефективний варіант виходу з політичної кризи, а не затягування часу, стверджував Перший заступник глави парламенту.

«Головне, щоб усе було законно, чесно і прозоро, — нагадав він слова одного з опозиціонерів. — Поки що законності немає».

А призначення Івана Плюща секретарем РНБО Адам Мартинюк назвав «справою Президента». Хоча й у цьому разі, за його словами, глава держави порушив деякі закони, які забороняють обіймати державні посади після 65 років. «Він (Плющ. — Авт.) міг бути призначений виконуючим обов’язки», — зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради.