Успіх торгової марки — це довіра людей до виробника. Напис «Французький бульвар» на етикетках шампанського, тихих вин і коньяків, я вважаю, звично асоціюється у споживачів з високим стандартом якості, особливим смаком і букетом. Якби не це, виноградний сік, що перебродив і зроблений за певною технологією, став би напоєм з однаковим набором властивостей від Кахетії до Каліфорнії й Австралії.

«Французький бульвар» — вино Одеси. В ньому поєдналися історія міста і культура обробки лози нашого краю. У 1857 році потомственний французький винороб і виноторговець Франсуа Нуво, ставши громадянином Одеси, заснував у катакомбах прибережної Малофонтанської дороги (назва Французького бульвару до 1902 року) свої підвали «для витримки і зберігання вина кращих років». 1888 року підвали перейшли у власність двору імператора Олександра ІІІ. Тут знаходився центральний склад Удільного виноробства. За радянської влади підприємство мало кілька назв — від Першого експериментального винзаводу до Одеського радгоспвинтресту. Не змінювалися тільки спеціалізація, адреса і добра слава.

Згадка про місцеве удільне вино є в І. Буніна, О. Купріна, І. Бабеля, М. Горького, Л. Українки. Атмосфера міста, яке завжди жило за своїми неписаними правилами; палюче сонце півдня, що народжує у винній ягоді природну насолоду; медовий аромат оспіваних поетами акацій — усе це можна передати багатьма словами або єдиним ковтком нашого вина.

Асоціативний зв’язок вина зі світом людських почуттів і переживань старший від Тайної вечері. Особливим даром Бога називають виноградну лозу у фольклорі грузинського народу. До речі, наукою доведено, що саме з території Грузії культура лози пішла в інші благодатні краї і землі — по всьому Золотому виноградному поясу планети.

Моя сім’я зв’язана з виноградом такими само міцними узами. Батько — Рубен Вартанович Гулієв, потомственний кахетинський винороб, після закінчення інституту в Кутаїсі прибув за призначенням в Одеську область 1957 року (рівно через 100 років після Франсуа Нуво!). Як спеціаліст з червоним дипломом, він мав право вибору — і розпочав свою кар’єру бригадиром виноградарів у радгоспі «Перемога» Овідіопольського району. А незабаром став відповідальним за розгортання величезної програми окультурення українських виноградників. Зі своєї рідної Кахетії молодий агроном-виноградар організував доставку в господарства півдня України 90 мільйонів черешків кращих кахетинських ліз, які можна вважати благородними предтечами європейських. Ідеться про сорти ркацителі, сапераві, мцвані. На виноградниках «Одесрадгоспвинтресту», який було доручено очолити молодому директору Р. В. Гулієву, почали масово вкорінюватися і знамениті французькі сорти.

Напевно, символічно, що поблизу села Велика Долина, де починав працювати батько і де народився мій брат Роберт, розкинулися сьогодні зразкові виноградники французьких ліз, які привносять у вина «Французького бульвару» колорит місцевості та європейський стиль.

Якщо перекласти наше прізвище з грузинської, то корінь його — «гуліа» — серце. Ми вперше в Україні випустили «Вина Гулієвих», відкрито персоніфікувавши продукт. Це вино — від серця, зроблене зі щирим бажанням показати людям, що незалежна Україна — виноробна держава, і ми здатні так само, як наші імениті закордонні колеги, робити вишукані вина, ставлячи на етикетках особистий знак якості.

Ювілей «Французького бульвару» ми сприймаємо, як естафету, де кожне покоління передає спадкоємцям свої вчинки, справи і цінності. Наступність — умова розвитку. Держави і люди йдуть до процвітання саме таким довгим, але істинним шляхом. Що ж залишимо нащадкам ми, українські винороби початку ХХІ століття?

У нашому краю галузь існує вже більш як двісті років. І великі реформатори, чиї імена стали легендами, і багато професійних трудівників виноградарства і виноробства намагалися за цей час розв’язати три вітчизняні проблеми: засадити нашу ниву кращими, визнаними у світі лозами, робити вино з чистого винограду і вказувати на етикетках точну адресу винограднику, де зібрано врожай. Але ось сумний факт: за минулі два століття європейські принципи так і не стали нашою загальною галузевою нормою. Прекрасно працююча французька модель розвитку, де галузь підтримує економіку країни на високому рівні, де винороби, об’єднані в авторитетні громадські організації, мають вплив на парламент і уряд, — це поки що лише мрії для наших кращих виробників. А загальний стан українського алкогольного ринку — джерело прикростей і лих для споживачів. У нас досі не відновлено суворий державний контроль якості алкогольної продукції, через що тисячі українців стають щорічно жертвами фальсифікатів і сурогатів.

Хтось із колег-виноробів склав руки в розпачі, хтось пристосувався до данності такого буття. А ми вирішили не чекати перемін, а створити прецедент нових підходів у масштабі нехай невеликого, але повноцінного виноградно-виноробного комплексу.

Сьогодні вина «Французького бульвару» прив’язані до двох кліматичних мікрозон Одеської області: це згадана Велика Долина в Овідіопольському і село Розівка — в Саратському районі, де ще півтора століття тому було створено поселення німців-виноградарів Розенфельд, тобто Поле троянд. Працьовиті колоністи з Південного Рейну принесли в Бессарабію свій особливий секрет: кущі троянд навколо винограднику — показники і хранителі здоров’я лози!

Мікрозони гармонійно доповнюють одна одну: в Розівці досягають максимальної зрілості й цукристості червоні сорти винограду, а Велика Долина славиться тонким смаком і букетом білих сортів, таких як Совіньон і Шардоне. 2500 гектарів європейських виноградників дають нам пріоритет у надійному забезпеченні власними виноматеріалами високої якості. Велике значення професіоналізму і досвіду людей: наші потомственні виноградарі знають усі тонкощі вирощування і захисту лози (це в Шампані і Бордо виноград прикритий Альпами, а в нас бувають морозні зими!). Врожай треба встигнути зібрати в оптимальну пору його зрілості (він повинен узяти всю енергію сонця, але не потрапити під осінню негоду!). Так закладається якість майбутнього вина. А його гарантують наші чудові винороби.

Минулого і нинішнього року ми інвестували в первинне виноробство більш як 5 мільйонів доларів. Поряд з виноградниками розівського господарства «Південний» виросла будівля сучасного виноробного комплексу з повним набором технічних нововведень. Тут і вакуумні преси, що дозволяють делікатно, ніжно поводитися з винною ягодою, термоізоляційні вініфікатори та системи кондиціонування. Нарешті, комп’ютерний контроль за дотриманням усіх тонкощів перетворення солодкого сусла на вино із заданими властивостями. Устаткування поставлене італійською фірмою «Вело», її ж фахівці провели навчання розівських колег усіх тонкощів виноробства ХХІ століття. Створено замкнений цикл виноробного виробництва, де створення вина — від грон на винограднику до розливу в пляшки — підпорядковане загальному задуму нашої відповідальності за всі стандарти якості, особливості смаку і букета.

Сьогодні ми виготовляємо кілька колекцій вин під двома торговими марками: «Французький бульвар» і «Розенфельд». На їхніх етикетах зазначено й розташування виноградників. Класичні сорти — Шардоне, Каберне-Совіньйон, Мерло дають імена винам класичної колекції. Напівсолодкі та міцні вина серії «Vіva Wіne!» — це купажі з європейських, грузинських і мускатних сортів. Понад двадцять найменувань шампанських вин «Французького бульвару» виробляють за нашою особливою технологією, з ретельним добором усіх натуральних компонентів. Вина «Розенфельд» — з винограду, зібраного тільки в Розівці. Наші коньяки готуються і витримуються на Одеському коньячному заводі з «винпромовського» винограду.

«Одесавинпром» сьогодні — це цілий світ натуральних вин, що оцінені більш ніж сотнею престижних нагород міжнародних виставок виноробного мистецтва. Ми не виробляємо тільки марочні міцні вина, вважаючи їх неперевершеним шедевром кримських колег. В усьому іншому «Французький бульвар» і «Розенфельд» мають намір твердо дотримуватися своїх півторастолітніх традицій: бути хранителями високої якості та законодавцями гарного смаку. Буквально через місяць на винних полицях українських супермаркетів з’являться дві наші нові колекції, які випускаються поки що в обмеженій кількості. Це шампанські вина «Specіal Edіtіon» і сортові тихі — «Lіmіted Edіtіon». Уже відбулися їх дегустації, у тому числі обов’язкові анонімні. Підтверджено: це продукти сучасного українського виноробства і нового споживчого попиту. Висловлюючися професійною мовою дегустаторів (а вона напрочуд поетична!), у цих винах є виразна чуттєва гама, позбавлена нав’язливості, але органічна, як явище природи. Вино буквально заряджає позитивними емоціями, а форма пляшки повертає нас у ті часи, коли платани на одеському Французькому бульварі ледь дотягувалися до капелюхів перехожих...

Якщо з досвіду кількох виноробних поколінь виокремити постійну якість, що забезпечувало життєздатність підприємства і престиж наших вин, — ним буде чесне ставлення до професії. Воно затребувано завжди — при конкурентній боротьбі, змінах ринку, загостренні будь-яких проблем. Воно компенсує навіть нестачу фінансових ресурсів і прогалини в законодавстві. Ми віримо: добре українське вино принесе здоров’я своєму народу і користь своїй державі. Доброму українському вину можна і треба служити, як благородній ідеї.