Представники української міліції беруть участь у миротворчих операціях ООН з 1994 року у багатьох країнах світу. Із серпня 2000 року спеціальний миротворчий підрозділ МВС України дислокується у Косово в місті Гниляни. Поруч також розташований український кінологічний підрозділ К-9.

Нині особовий склад налічує 115 чоловік, які служать тут з липня 2006 року. Його ротація проходить через рік служби. По суті, українські міліціонери є підрозділом поліції швидкого реагування та складовою частиною міжнародної поліції ООН у Косово. Основні завдання — це охорона громадського порядку, участь у боротьбі з незаконним обігом наркотиків, організованою злочинністю, супроводі небезпечних вантажів та інше.

Нині в краї напружена обстановка. Белград не згоден визнати незалежність «албанського» Косово. Для сербів Косовський край — колиска православ’я. Та українські міліціонери однаково справедливі і до сербів, і до албанців.

Командир підрозділу підполковник міліції Павло Пасько каже, що його бійці готові до завдань із забезпечення порядку у будь-якій ситуації. В разі оголошення тривоги наші хлопці за 15 хвилин готові виїхати з бази у необхідну точку, долучається до розмови начальник штабу підполковник Андрій Тетерук. Підрозділ має план завдань з патрулювання в Грачаниці, Штрпце, інших місцях. Коли обстановка загострюється — бійці перебувають у стані очікування.

Місцеві жителі ставляться до нас по-різному: злочинці не люблять, нормальні люди — з повагою. Криміногенний стан в краї ускладнює й те, що після війни у місцевих жителів залишилось багато зброї.

Серед наших міліціонерів багато тих, хто тут не вперше. Мають досвід бойової служби. Командир 2-го оперативного взводу майор міліції Руслан Воробйов — удруге. Йому 33 роки, з них 15 — у міліції. Відслужив строкову службу, закінчив Академію МВС у Києві, працював у академії, в УБОПі. Руслан вільно спілкується англійською, має досвід бойової служби. Він — представник нового покоління, нової сучасної української міліції. Врешті, всі, хто тут є, — це нове покоління міліціонерів з бойовим досвідом.

На знімках: підполковник Олег Сидоренко.

Фото автора.