Науково-дослідна робота, підготовка науково-педагогічних кадрів у 2006 році та завдання на нинішній рік. Ці питання розглядала на черговому засіданні Вчена рада Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана (КНЕУ). Про здобутки вчених відомого ВНЗ наш кореспондент веде бесіду з проректором з наукової роботи, заслуженим діячем науки і техніки України, членом-кореспондентом НАНУ, доктором економічних наук професором Володимиром САВЧУКОМ.

— Якими принципами, Володимире Сафроновичу, керуються науковці КНЕУ в своїй діяльності?

— Науково-дослідна робота (НДР) в університеті в 2006-му здійснювалась, як і в попередні роки, на кафедрах і в Науково-дослідному інституті економічного розвитку (НДІЕР). Основними принципами діяльності вчених були і залишаються поєднання фундаментальних досліджень та прикладних розробок з пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки; єдність науки і навчального процесу; організація НДР студентів у рамках єдиної системи підготовки фахівців вищої кваліфікації від бакалаврату до аспірантури; відтворення на розширеній основі й омолодження наукового потенціалу.

Мої колеги зосереджують зусилля на розв’язанні актуальних проблем соціально-економічного розвитку, постійно оновлюють тематику розробок. Про це свідчить проблематика робіт, що виконувались торік: «Соціально-економічні чинники формування середнього класу в країні», «Розробка наукових засад та механізму реструктуризації банківського сектору економіки держави», «Формування високого конкурентного статусу України в умовах глобалізації», «Капіталізація аграрного сектору: механізми, соціально-економічні наслідки, загрози і перспективи» тощо. Не менш важливими є і прикладні дослідження.

У 2006 році кількість науково-педагогічних працівників зросла до 1147 чоловік. До НДР залучалися 980 викладачів. В університеті працюють 96 докторів наук, у тому числі 77 штатних, 498 кандидатів наук, 4 академіки і 7 членів-кореспондентів державних академій наук. В університеті виконувались дослідження за 42 темами, з яких 16 — в НДІ економічного розвитку, решта — на кафедрах. Жоден науковий заклад чи вуз країни не має такого ресурсу.

— Яка вартість тих робіт і хто до них залучався?

— Їхня загальна вартість становила 1007 тис. грн., з яких 622 тис. грн. ми отримали із загального фонду держбюджету, 370 тис. грн. — із спеціального фонду та 15 тис. — за госпдоговорами. Порівняно з попереднім роком обсяг фінансування збільшився на 214 тис. грн. (21 відсоток).

Доречно зазначити, що ці обсяги аж ніяк не відповідають можливостям вузу. Наявний науковий потенціал здатний освоювати набагато більші суми. На жаль, бракує замовлень.

Для наукових досліджень в університеті формуються колективи на базі провідних фахівців тієї чи іншої кафедри або, у разі необхідності, кількох кафедр. За потреби запрошуємо вчених з інших наукових установ. Нові теми відкриваються на конкурсних засадах.

За результатами досліджень опубліковано 2086 праць (1895 — у 2005 році), в тому числі 60 монографій, 31 брошуру, 965 статей, з яких 17 надруковано за кордоном. Такі високі показники досягнуто завдяки ректорату, який всебічно сприяє розвитку науки, зокрема видавничої діяльності. У ВНЗ виходять друком десять збірників. Уперше, скажімо, у нас випускається міжнародний за складом редакційної колегії, авторів та каналами розповсюдження журнал «Міжнародна економічна політика», що видається спільно з канадцями і виходить українською і англійською мовами. З 2006-го має статус фахового.

У 2006 році в університеті проведено сім міжнародних і всеукраїнських науково-практичних конференцій.

— До речі, розкажіть, будь ласка, про міжнародні зв’язки КНЕУ.

— В останні роки поглиблюється співробітництво з вченими країн Європейського співтовариства та Канади. Зокрема, з центром торгової політики і права м. Оттава. За підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку започатковано програму, мета якої — підготовка фахівців для роботи в умовах членства України у Світовій організації торгівлі (СОТ). Програму вже опанували понад 400 студентів.

Проведено семінар-тренінг з проблематики СОТ, в якому взяли участь 30 викладачів з восьми областей та «круглий стіл».

Університет постійно і плідно працює з провідними вітчизняними інститутами НАН України, які, в свою чергу, мають тісні контакти із зарубіжними вченими.

КНЕУ — єдиний вуз України, якого на конкурсних засадах прийнято до Європейської асоціації докторських програм (відповідає нашим кандидатським).

— Як відомо, КНЕУ не тільки нарощує науковий потенціал для власних потреб, а й готує кадри для інших ВНЗ та наукових установ.

— Здійснюється це через аспірантуру і докторантуру, а також через інститут прикріплення. До аспірантури, наприклад, торік зараховано 154 особи. Вперше ми прийняли до аспірантури фахівців на контрактній основі. На кінець 2006 року у вузі вчилися 471 аспірант. Їх готують з 15 спеціальностей. Закінчили аспірантуру 105 чоловік. На жаль, захистили дисертації в термін лише 16, що певною мірою пов’язано зі зміною номенклатури наукових спеціальностей з економічних наук і призупинкою прийому дисертацій до захисту спецрадами.

Особливу увагу Вчена рада і ректорат приділяють підготовці докторів наук. Торік навчалися 33 докторанти, з яких 25 — викладачі університету, три — викладачі Криворізького економічного інституту КНЕУ, п’ять — з інших ВНЗ України.

Торік Міністерство освіти та науки відкрило на нашій базі разову аспірантуру з двох спеціальностей: «Економічна геологія» та «Конституційне право», а також разову докторантуру зі спеціальності «Теорія і методика професійної освіти».

В університеті використовується і така форма підготовки науково-педагогічних кадрів, як прикріплення здобувачів до відповідних кафедр з метою підготовки і складання кандидатських іспитів та написання кандидатських і докторських дисертацій. Торік було 249 здобувачів.

— Володимире Сафроновичу, а який внесок у вузівську науку зробили студенти?

— До наукової діяльності ми залучили 1529 юнаків і дівчат. Майже дві тисячі спудеїв брали участь у конференціях, конкурсах та олімпіадах. З 28 студентів, що змагались у другому турі Всеукраїнських олімпіад, 11 стали призерами. Позитивним моментом в організації НДР є участь молоді в підготовці і проведенні олімпіад, семінарів, конкурсів. Практично на всіх факультетах плідно працювали гуртки. У роботі «круглих столів» і семінарів зазвичай беруть участь досвідчені фахівці компаній, банків, організацій, наукових установ.

У вузі проведено три студентські конференції і дві Всеукраїнські олімпіади, за результатами яких опубліковано 207 робіт. Доробок талановитої молоді, зауважу, міг би бути значно вагоміший.