Спільна робоча група з підготовки дочасних парламентських виборів має підготувати пакет законопроектів для розгляду у Верховній Раді, потрібних для проведення цих виборів, до середи, 16 травня. Такої домовленості було досягнуто під час зустрічі Президента України Віктора Ющенка та Прем’єр-міністра Віктора Януковича в суботу. Основним документом має стати парламентська постанова про організоване забезпечення проведення дострокових виборів, а також низка законопроектів, які дадуть підстави Президентові і прем’єру прийняти остаточне рішення. І лише остаточно узгодивши ці документи, сторони мають визначитися і дійти згоди щодо дати виборів.

Учора робоча група засідала в «будинку з химерами» на Банковій. Обговорювали зміни до виборчого законодавства, зміну структури ЦВК та інші політичні питання. Зранку парламентська коаліція визначила свою подальшу тактику: за словами координатора коаліції, лідера фракції Партії регіонів Раїси Богатирьової, коаліціянти запропонували провести ще один «круглий стіл» для пошуків виходу з політичної кризи з участю Президента та прем’єра. Принциповою позицією коаліції залишається також створення до наступних дочасних виборів реєстру виборців.

Як повідомив іще один депутат-регіонал Василь Кисельов, представники коаліції ведуть з опозиційними фракціями переговори про ухвалення змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування. Хоча, за його словами, конституційні зміни в частині реформування місцевих органів влади не є однією з умов для проведення дострокових виборів. «Я не скажу, що це умова, але я знаю, що переговори з опозицією вже проводяться», — сказав депутат. І додав, що Партія регіонів та коаліція загалом підтримують позицію Голови Верховної Ради Олександра Мороза про неприпустимість пакетного голосування за законопроекти, потрібні для проведення виборів. Водночас Компартія України, як повідомив її лідер Петро Симоненко, відкликала свій підпис під Універсалом національної єдності.

Робоча група погодила зміни до закону про вибори народних депутатів на 70%. Про це повідомив представник БЮТу в робочій групі Йосип Вінський. Після перерви перемовники мали розглянути ще два законопроекти, які увійдуть до так званого «малого пакета» проектів законів, котрі найближчим часом має прийняти парламент. Це зміни до Кодексу адміністративного судочинства та зміни до закону про статус народного депутата щодо імперативного мандату. За словами народного депутата від «Нашої України» Миколи Оніщука, «робота групи рухається, хоча і складно, але з певною динамікою». І є «висока ймовірність», що проекти законів у цілому буде погоджено, але за умови, якщо домовленості «відображатимуть бажання всіх членів робочої групи». Дату проведення дочасних виборів на вчорашньому засіданні робочої групи не обговорювали, оскільки це питання — суто політичне.