- Верховна Рада прийняла зміни до держбюджету, збільшивши видатки і доходи відповідно на 4,8 мільярда гривень. Зокрема, уряд запланував 4,2 мільярда гривень спрямувати на запровадження другого етапу Єдиної тарифної сітки.

- Як зростало промвиробництво у квітні.

- Аварії на газопроводі УренгойПомари—Ужгород, на шахті «Краснолиманська» і на Південно-Західній залізниці — чорні дати.

З червня, відповідно до прийнятого закону, тарифні ставки найбільш кваліфікованих лікарів і вчителів зростуть на 130 гривень. Якщо згадати про підвищений розмір мінімальної заробітної плати, то надбавка становитиме вже 162 гривні. Окрім того 201 мільйон гривень адресують на доплати за звання у сфері освіти. Так, для викладачів-методистів доплату збільшать з 17 до 66 гривень. Згідно з урядовими розрахунками, які озвучив міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв, середня заробітна плата всіх бюджетників зросте на 40 відсотків з березня до жовтня. Учителя — з 840 гривень до 1146 гривень, лікаря — з 786 до 1083 гривень.

Нехай експерти вже охрестили такий крок уряду передвиборним, проте як-не-як, а це реальний шанс підняти життєвий рівень громадян. Їхні реальні доходи в першому кварталі зростали більш як удвічі повільніше, ніж навесні минулого року. Попри численні заяви про безпосередній вплив економічних здобутків на доходи громадян, поки що спостерігаємо протилежне. ВВП зростає удвічі інтенсивніше, а наші реальні доходи — помірніше, ніж торік. Відкритими залишилися ще кілька запитань. Наприклад, за деякими експертними оцінками, реалізація другого етапу Єдиної тарифної сітки потребує щонайменше вдвічі більше коштів, ніж виділив держбюджет. І чи треба й зараз називати його інвестиційно-інноваційним? А що уряд збирається робити з боргами у заробітних платах, які станом на початок квітня становили 880,8 мільйона гривень? На мій погляд, заборгованість у заробітних платах залишиться і, судячи з усього, зростатиме й надалі. Як швидко — залежатиме від динаміки промислового виробництва. Адже передусім уряд розраховує на зростання надходжень від податку на прибуток і ПДВ з імпортних та вітчизняних товарів. Зрештою, ці розрахунки матимуть сенс, якщо з ними погодиться Президент країни, котрий має підписати закон.

Ми маємо справді потужну, орієнтовану на політичну стабільність економіку. Це яскраво засвідчили і результати промислового виробництва у квітні, оприлюднені Держкомстатом. Вони скоротилися проти березня на 3,1 відсотка, хоча порівняно з квітнем минулого року зросли на 12,3 відсотка (від початку року — на 12,5). Таку високу динаміку промвиробництва передусім зумовлює дуже сприятлива кон’юнктура на метал, що стимулює роботу залізорудних комбінатів, і хімічну продукцію (добрива) на зовнішніх ринках, активізація внутрішнього попиту, і низька база порівняння минулого року. Здебільшого відсутність виразної політики на покращення конкурентоспроможності продукції заважає легкій промисловості зупинити спад. Через незавершену приватизацію і зволікання з реформами накульгує видобуток паливно-енергетичних корисних копалин (99,6 відсотка). Урядовий Комітет з питань галузевого розвитку нарешті схвалив довгоочікуване рішення про передачу щонайменше кількох десятків підприємств з 3,5 тисячі, в яких контрольний пакет належить державі, в управління Мінпромполітики. Підкреслю: нарешті, бо якщо міністерство відповідальне за стан промрозвитку, то не Фонд держмайна, а саме воно має керувати справами на таких велетнях, як «Турбоатом» або «Ореана». Але до остаточного переоформлення відповідальності ще слід пройти довгий шлях узгоджень з ФДМУ і, власне, затвердити це рішення відповідною постановою уряду.

Cеред тижня чергові жертви принесла аварія на шахті «Краснолиманська» на Донеччині. Але терорист не живе по сусідству. Бо ми й без нього не дамо собі ради. За тиждень до викиду метану на шахті саме вибухонебезпечну ділянку визнали чи не найбільш пристосованою до експлуатації, а працюючих за це винагородили грамотою. Не далі як восени минулого року затвердили цільову держпрограму з модернізації діючої ГТС до 2010 року на 23,1 мільярда гривень, в якій фігурувала і аварійна ділянка поблизу Таращі, а магістральний газопровід і досі, попри те, що на папері стратегічний, не має адекватного захисту на місцевості. Чим це загрожує? Якби зима, а не весна, та ще така, як 2005-го, то мали б напевно ще один Алчевськ. Одначе весна нівроку! І за лісом дерев не видно. Скільки гарних слів сказано на адресу уряду, який обома руками, а краще сказати міністерствами, узявся за реформи в ЖКГ, але тільки цього тижня (нарешті!) затвердили порядок використання бюджетних коштів на розвиток та реконструкцію централізованих систем водопостачання й водовідведення. За зростанням виробництва бензинів на Кременчуцькому і Лисичанському НПЗ у квітні не видно скорочення переробки нафти всіма діючими заводами (Одеський і Херсонський НПЗ — на реконструкції).

До слова, роздрібні ціни на бензин підвищували НЕ терористи. За словами міністра економіки Анатолія Кінаха, він очікує, що у травні роздрібна ціна бензину коливатиметься в межах 5—7 відсотків, що відповідає весняній кон’юнктурі. Як на мене, з огляду на те, що ринок майже реалізував дешевий бензин, то цього можна очікувати вже у середині травня. А якщо ціни підскочать вище, ніж на 10 відсотків, то ми знову почнемо шукати крайнього, як на залізниці. До слова, цього місяця пасажирські квитки вчергове подорожчають на 5 відсотків. І дорожчатимуть далі.