Зустріч Президента з представниками актикризової робочої групи завершилася безрезультатно. Віктор Ющенко заявив, що може скликати засідання РНБО, якщо сторони не досягнуть компромісу.

Домовленість про дату парламентських виборів має стати демонстрацією того, що сторони конфлікту знайшли вихід із кризи. На цьому наголосив Президент України Віктор Ющенко на зустрічі з спільною робочою групою з підготовки нормативно-правових актів, пов’язаних із проведенням позачергових виборів до Верховної Ради. Для проведення перегонів, за його словами, необхідно рішення основних політичних сил, а не парламенту.

Він також підкреслив, що робоча група має швидко розв’язати політичну кризу і знайти компроміс у питанні імперативного мандата. Президент нагадав, що під час його переговорів із Прем’єр-міністром було досягнуто принципової домовленості про проведення дострокових виборів. «Мене дивує, що група усунулася від переговорів про дату виборів — основне завдання, яке ставилося перед нею», — зазначив Віктор Ющенко.

Затягування роботи робочої групи з питань підготовки до проведення дострокових парламентських виборів з боку правлячої більшості робиться для того, аби не ухвалювати будь-якого рішення, переконаний лідер «Нашої України» В’ячеслав Кириленко. Він сказав, що «малий пакет», зокрема, зміни до закону про вибори, про статус народних депутатів, — готовий і може бути прийнятий протягом дня.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко нагадала, що існує легітимний термін проведення виборів — 24 червня. Однак Президент для створення «політичного комфорту» може відтермінувати перегони, якщо група напрацює необхідний пакет законопроектів. Це, за її словами, може бути 8 липня.

Щоправда, дострокові парламентські вибори, не виключив перший віце-прем’єр, співголова робочої групи Микола Азаров, можуть як вирішити політичну кризу, так і ускладнити її.

Координатор парламентської більшості Раїса Богатирьова відкинула звинувачення на адресу Партії регіонів у затягуванні переговорного процесу. «Із самого початку ми сказали, що у виході із кризи не може бути переможених і переможців», — зазначила вона.

А лідер Компартії Петро Симоненко наполягав на змінах до Конституції, які передбачають права парламенту на саморозпуск.

Водночас соціаліст Сергій Матвієнков вважає нереальним проведення дострокових виборів улітку. Позиція СПУ, за його словами, залишається незмінною: криза штучна. А для створення законних підстав для проведення перегонів потрібно внести зміни до законодавства, зокрема ухвалити реєстр виборців, розробити механізм формування ЦВК.

***

P. S. Учора робоча група з питань підготовки до дострокових виборів продовжила роботу. Про це на брифінгу заявив голова фракції «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко. «Процес роботи складний... до перерви група працювала над змінами до Кодексу про адміністративне судочинство, після перерви розглядатимемо зміни до законів про вибори та про імперативний мандат», — додав він.

А на сьогоднішньому засіданні, як повідомив лідер КПУ Петро Симоненко, коаліція планує запропонувати графік розгляду кожного необхідного для виходу з кризи законопроекту.