Ранкове засідання 11 травня

Верховна Рада схвалила звернення до Президента Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Ліндена, президентів, глав урядів і парламентів європейських держав про політичну ситуацію в Україні. У ній парламентарії висловлюють стурбованість тим, що Президент України нехтує рекомендаціями ПАРЄ та її резолюцією від 19 квітня ц. р., у яких пропонується при владнанні конфлікту взяти за основу рішення Конституційного Суду України та норми Основного Закону. У зверненні депутати піддають сумнівам легітимність президентських указів про дострокове припинення повноважень Верховної Ради п’ятого скликання та звільнення трьох суддів КС, наголошуючи: «Відповідальність за конфлікт несе Президент. А коаліція і Верховна Рада й надалі вживатимуть заходів для врегулювання ситуації правовим способом».

У зверненні депутати піддають сумнівам легітимність президентських указів про дострокове припинення повноважень Верховної Ради п’ятого скликання та звільнення трьох суддів КС, наголошуючи: «Відповідальність за конфлікт несе Президент. А коаліція і Верховна Рада й надалі вживатимуть заходів для врегулювання ситуації правовим способом». У зверненні також зазначається, що звільнення Президентом трьох суддів КС унеможливлює прийняття рішення судом, яке «могло б стати відправним у розв’язанні штучно створеної політичної кризи».

Окрім того, представники фракцій виступили з політичними заявами. Зокрема, член Партії регіонів Василь Берташ оприлюднив заяву, в якій вже вкотре наголошується, що правових підстав для дострокових парламентських виборів немає. Однак заради миру та спокою Партія регіонів готова шукати політичний компроміс і мир. Ярослав Мендусь (фракція СПУ) заявив, що указом про відставку ще одного судді КС Президент «розтоптав усі мирні ініціативи, які запропонував прем’єр». Я. Мендусь запропонував провести найближчим часом у Верховній Раді парламентські слухання щодо стану правосуддя в Україні за участю широкого кола фахівців і громадськості. Депутати-комуністи у своїх промовах висловлювали невдоволення відзначенням у країні, на відміну від святкування у Росії, річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Цю думку підтримав і Голова Верховної Ради Олександр Мороз, зауваживши, що нині бракує патріотичного виховання молоді. А повертаючись до сучасних політичних подій, глава парламенту вкотре заявив, що позачергові парламентські вибори — це «небезпечна провокація». А в «зачистці Президентом судів» О. Мороз вбачає «відверту, цинічну підготовку до маніпулювання результатами виборів». Позиція Голови Верховної Ради незмінна — якщо проводити дострокові вибори, то лише одночасно — парламентські та президентські. Водночас глава парламенту не підтримав законодавчу ініціативу народних депутатів від фракції Партії регіонів відправити у відставку ще п’ятьох суддів КС, бо така ініціатива, на думку О. Мороза, не лежить у правовому полі, так само як і президентські укази про відставку трьох суддів КС.

Парламент також ухвалив звернення до Президента України із нагадуванням про його конституційний обов’язок щорічно звертатися до Верховної Ради із посланням про внутрішню та зовнішню політику у державі. Потім народні обранці прийняли низку законів — зміни до Господарського процесуального кодексу щодо строку підписання суду, зміни до закону про виноград та виноградне вино, до деяких законодавчих актів у зв’язку з прийняттям закону про військовий обов’язок та військову службу.

Зранку депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять свого колеги від Партії регіонів Анатолія Антемюка, котрий трагічно загинув в автомобільній аварії на 28-му році життя. Привітали з днем народження народного депутата Володимира Літвінова.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.