Президент взяв участь в енергетичному саміті

Учора Президент України Віктор Ющенко побував з одноденним робочим візитом у Кракові, де взяв участь в енергетичному саміті. Віктор Ющенко провів переговори з главами держав-членів ГУАМ: президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим і президентом Грузії Михайлом Саакашвілі. Також Президент України зустрівся зі своїм колегою з Литви Валдасом Адамкусом.

Ідея саміту — питання поставок у Європу енергоносіїв з Центральної Азії в обхід Росії. Президент Казахстану до Кракова не приїхав. У дні проведення польського саміту Назарбаєв брав участь у тристоронній зустрічі президентів Росії, Казахстану і Туркменії.

Уряд налаштований на конструктивну співпрацю

Учора відбулося планове засідання Кабінету Міністрів України. Відкриваючи його, Перший віце-прем’єр міністр, міністр фінансів Микола Азаров висловив стурбованість з приводу діяльності робочої групи. Підготовка країни до проведення дострокових виборів, на його думку, дається нелегко. Зокрема, його насторожило те, що зустріч групи з Президентом пройшла без Прем’єр-міністра, якого не дочекалися з робочої поїздки.

— Ми ставилися до проведення переговорів абсолютно серйозно, — сказав Микола Азаров, — з повним розумінням своєї відповідальності за ситуацію в країні, приділяючи робочій групі весь свій час. Однак з’ясувалося, що в наших опонентів зовсім інше завдання. Отримавши згоду на проведення дострокових виборів, вони потрактували її як можливість проведення будь-яких виборів.

Не чесних, демократичних, які мають пройти на конституційній основі, а виборів, які вони хочуть провести на своїх умовах.

Як повідомив перший віце-прем’єр, йому вдалося переговорити з Президентом у День Перемоги. Голову держави поінформовано, що уряд успішно завершив проведення польових робіт. За чотири місяці темпи зростання промислового виробництва становлять 12,5 відсотка, інфляція — 1,3 відсотка. Кабінет Міністрів підготував податкову реформу, треба прийняти Податковий кодекс — до першого липня він має набрати чинності, і тоді в 2008-му ми будемо жити на новій податковій базі, каже Микола Азаров. Це дасть поштовх для економіки. Якщо процес зірветься, на думку міністра фінансів, країна втратить рік для свого розвитку.

Нині Кабінет Міністрів зайнятий підготовкою до нового опалювального сезону, розробляються інші структурні реформи. Тож треба напрацювати законодавчий пакет, необхідний для забезпечення чесних дострокових виборів і одночасно подумати: що встигне зробити Верховна Рада до виборів з того, що край необхідно для розвитку економіки.

— Уряд налаштований на конструктивну роботу і не допустить дестабілізації ситуації в країні, — заявив перший віце-прем’єр. Якщо Президент хоче, щоб йому надали «дорожну карту» руху до дострокових виборів, то ми вже зараз працюємо над нею. У ній буде детально розписано: що треба прийняти, в які терміни, хто відповідатиме за реалізацію того чи іншого заходу.

На думку Миколи Азарова, всі крапки над «і» допоможе розставити зустріч Президента і Прем’єр-міністра.

На знімку: віце-прем’єр-міністр України Володимир Рибак і міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов перед початком засідання уряду.

Фото Володимира РЕПІКА  (Укрінформ).