«Слова Президента про компроміс — блеф». Таким чином Голова Верховної Ради України Олександр Мороз прокоментував останні події в українському політикумі.

«Президент України Віктор Ющенко незаконно звільнив іще одного суддю Конституційного Суду — Володимира Іващенка. Глава держави цього разу навіть не вважав за потрібне знайти хоч якесь правове обґрунтування для свого рішення», — зазначив О. Мороз.

За словами Голови Верховної Ради України, «кількість антиконституційних указів Президента по відношенню до представників судової влади говорить про твердий намір ліквідувати судову владу в Україні — щоб «не заважала» творити беззаконня. Даний крок Президент зробив нібито на тлі пошуку компромісу з коаліцією в питанні організації та проведення дострокових виборів».

«Прем’єр-міністр Віктор Янукович, як представник коаліції Національної єдності, зробив кроки для досягнення компромісу з Президентом, іноді навіть жертвуючи інтересами політичних сил, які входять до парламентської більшості. Проте цей крок назустріч натрапив на черговий незаконний указ Президента — всупереч усім домовленостям», — сказав О. Мороз.

«Віктор Ющенко продемонстрував, що він і далі здійснює заготовлений план, а тому із самого початку лише імітував пошук компромісу. Він не виконав і не має наміру виконувати дані обіцянки, в односторонньому порядку послідовно ухвалюючи рішення, які сприяють нагнітанню політичного протистояння», — зазначив Голова Верховної Ради України.

«Тому вважаю доцільним призупинити всі формальні й неформальні переговори з Президентом до тих пір, поки не буде відновлено статус-кво Конституційного Суду, поки Ющенко та його команда не припинять ганебну практику тиску на суддів Конституційного Суду, поки Президент не відмінить всі свої незаконні укази у відношенні представників судової влади», — заявив О. Мороз.

На переконання Голови Верховної Ради України, «уже всім очевидно, що тільки рішення Конституційного Суду може стати відправною точкою компромісу, повернути ситуацію у правове поле». «Йдеться не про долю коаліції та опозиції, не про перспективу партій чи парламенту і влади. При продовженні політики, яка спостерігається в діях Президента, правове беззаконня буде продовжуватися і в кінцевому результаті призведе до втрати державності України», — наголосив він.