Депутати хочуть винести вирок п’ятьом служителям Феміди

Народні депутати України від Партії регіонів Григорій Ілляшов та Ігор Зварич зареєстрували в парламенті проект постанови Верховної Ради про припинення повноважень п’ятьох суддів Конституційного Суду: Володимира Кампо, Дмитра Лилака, Ярослави Мачужак, Петра Стецюка та Віктора Шишкіна, — у зв’язку з порушенням ними присяги суддів КСУ.

У проекті постанови, зокрема, йдеться, що 10 квітня 2007 року судді КС В. Кампо, Д. Лилак та В. Шишкін (призначені Президентом України), Я. Мачужак (призначена з’їздом суддів України) та

П. Стецюк (призначений Верховною Радою України) виступили зі спільною заявою, в якій висловили оцінки щодо відповідності Конституції України Указу Президента України від 2 квітня 2007 року «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України», що на той час був предметом розгляду Конституційним Судом. Ці дії, на думку авторів проекту постанови, «становлять порушення статей 17 та 18 Закону України «Про Конституційний Суд України» та статті 6 Закону України «Про статус суддів», засвідчують необ’єктивність та упередженість названих суддів і повинні бути кваліфіковані як порушення ними присяги суддів Конституційного Суду України».

Постановою передбачається визнати дії вищезгаданих суддів порушенням присяги судді КС, звільнити з посади судді КС Петра Стецюка та направити цю постанову до з’їзду суддів України для прийняття рішення про звільнення з посади судді КС Ярослави Мачужак та до Президента України — для прийняття рішення про звільнення з посади суддів КС Володимира Кампо, Дмитра Лилака та Віктора Шишкіна.

Звільнено ще одного суддю КС

Президент України Віктор Ющенко своїм указом звільнив з посади судді Конституційного суду України Володимира Іващенка. В указі глави держави, оприлюденому вчора на офіційному сайті Президента України, йдеться, що В. Іващенка звільнено відповідно до пункту 22 частини першої статті 106, пункту 5 частини п’ятої статті 126 та статті 149 Конституції України у зв’язку з порушенням присяги. Цього суддю було призначено до Конституційного Суду в березні 2001 року за квотою тодішнього Президента України Леоніда Кучми.