Народний депутат України Олег ЛЯшко (на фото) з фракції БЮТ звернувся до Президента України з проханням перевірити правочинність застосування спецпідрозділів «Беркут» під час охорони готельного комплексу «Русь» та затримання ряду осіб, у тому числі й співробітників Служби безпеки України, на засіданні Ради національної безпеки та оборони. Про це парламентарій заявив на прес-конференції у Києві.

Боротьба за оволодіння готельним комплексом «Русь», розташованим у центрі Києва, йдеться в оприлюдненому прес-релізі, триває з листопада 2006 року. У грудні 2006 року комплекс було придбано ЗАТ «Туристичний комплекс «Либідь», яке завдяки зусиллям рейдерів так і не змогло скористатися своїм правом власності до сьогоднішнього дня. 10 квітня ц. р. Господарський суд Києва виніс рішення, яким задовольнив позов ЗАТ «ТК «Либідь»: визнав його право власності на готельний комплекс «Русь» та заборонив будь-яким особам перешкоджати йому в доступі до готельного комплексу. Проте третього травня, коли працівники ЗАТ «ТК «Либідь» на виконання цього судового рішення хотіли потрапити до готельного комплексу, на заваді стали більш як сто співробітників підрозділу «Беркут» та працівники Печерського районного управління МВД України. На той час у готелі перебували співробітники СБУ, яких було затримано, і вони просиділи у райвідділку понад шість годин, доки не втрутилися народні депутати. Як зазначалося на прес-конференції, працівники СБУ не виконували свої службові обов’язки, а під час перерви обідали в ресторані готелю. Але співробітники спецслужби не змогли вийти з будівлі — їх було затримано, незважаючи на те, що вони пред’явили службові посвідчення.

Олег Ляшко наголосив, що його, як народного депутата України, цікавлять не питання власності — хто насправді має законні права на володіння готельним комплексом «Русь», адже це визначено рішенням суду. «Мене передусім цікавить, щоб правоохоронні органи не використовувалися в рейдерських розбірках на боці тієї чи іншої сторони», — сказав депутат.

Водночас учасники прес-конференції — народний депутат Олег Ляшко та законодавець попередніх скликань Юрій Кармазін — спростували припущення журналістів, начебто згаданий інцидент є ще одним свідченням «прихованої політичної війни» між двома силовими відомствами — СБУ та МВС.