Робоча група від коаліції та опозиції, яка має представити Президентові України та Прем’єр-міністру політико-правові механізми підготовки до позачергових парламентських виборів та напрацювати для затвердження Верховною Радою проекти відповідних рішень, компромісу ще не знайшла.

Перед початком засідання, яке тривало в Кабінеті Міністрів, настрої у перемовників були протилежні. Представник Партії регіонів Борис Колесников висловив сумнів, що робоча група зможе цього дня досягти остаточних результатів. Депутат наголосив, що позиція партії є «дуже проста — провести вибори на правовій основі, у зручний для виборців термін».

Водночас іще один депутат від СПУ Ярослав Мендусь заявив, що соціалісти пропонують законодавчо закріпити за парламентом право приймати рішення про дострокові вибори Президента України. Зокрема, внести зміни до статті 105 Конституції, якими передбачити право Верховної Ради за певної ситуації 300 голосами приймати рішення про дострокові вибори глави держави. Наприклад, якщо Президент своїми указами звільняє суддів, призначає в. о. керівників райсудів, видає неконституційні укази про дострокове припинення повноважень інститутів влади. Окрім того, СПУ виступає і за внесення змін до статті 90 Основного Закону, згідно з якими знову-таки «за певних умов» 300 депутатів зможуть прийняти рішення про дострокові парламентські вибори.

Однак уже за декілька годин В. Волга спростував інформацію про начебто досягнуті домовленості між Прем’єр-міністром Віктором Януковичем і Головою Верховної Ради Олександром Морозом про створення спільного блоку. Депутат уточнив, що його коментар — це лише його особиста думка, а не позиція СПУ.

За словами представника «Нашої України» Романа Зварича, учасники робочої групи домовилися заслухати пропозиції представників ЦВК про вдосконалення виборчого законодавства. А лідер КПУ Петро Симоненко запропонував внести зміни до виборчого законодавства, щоб заборонити використання під час голосування відкріплювальних талонів, стосовно складання списків виборців на закордонних виборчих дільницях, провести відкриту публічну зустріч Президента, Прем’єр-міністра і членів робочої групи, заслухати інформацію Голови Конституційного Суду України. Щоправда, остання пропозиція не знайшла підтримки в опозиції, оскільки, доки триває в закритому режимі розгляд справи про конституційність президентського указу про розпуск парламенту, судді ні з ким не можуть обговорювати це питання.

Ранкове засідання робочої групи тривало лише близько години, після чого, ні до чого не домовившися, перемовники взяли перерву до 16-ї години. Каменем спотикання досі є дата проведення позачергових виборів до Верховної Ради. Партія регіонів вважає оптимальним провести їх в кінці жовтня — на початку листопада. Опозиція погоджується максимум на перше — восьме липня. Окрім того, проблемним є питання про прийняття парламентом постанови про визнання легітимності указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Коаліція категорично проти такого формулювання і наполягає у постанові визнати «розпуск Верховної Ради за власним рішенням». Проте для цього треба внести зміни до Конституції, для чого знадобиться щонайменше рік. Тож обидві сторони конфлікту переконані, що про дату виборів повинні домовитися двоє — Президент і прем’єр.