19-річна Олена Варшавська та 24-річний Степан Хапікало, які покояться в центрі Таллінна, — з Полтавщини
Події в естонській столиці у звязку з перенесенням памятника Воїну-визволителю на військове кладовище, а згодом і останків 12 похованих там радянських вояків викликали осуд у суспільстві. Втім, лише Росія заявила офіційний протест проти демонтажу памятника та ще й у найбільш неприйнятний для цього час напередодні 62-ї річниці Перемоги над фашизмом.

Офіційна Україна промовчала, а наші політики здебільшого обійшлися дискусіями, зокрема в телепередачі «Свобода слова». Деякі з них ще й звинуватили нашого північного сусіда в подвійних стандартах, мовляв, у Росії теж демонтують памятники без згоди родичів полеглих, котрі під ними покояться. Хоч як дивно, чомусь про похованих у Таллінні українські політики говорили лише як про полеглих радянських вояків так, ніби вони не мають національності. До речі, Посольство України в Естонії теж чомусь не поцікавилося, чи є українці серед похованих у центрі Таллінна...

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова провела власне розслідування. Зясувалося, що серед 12 похованих радянських солдатів у центрі Таллінна двоє українців. Це старшина медичної служби 19-річна Олена Михайлівна Варшавська та гвардії старший сержант 24-річний Степан Іларіонович Хапікало. Обоє з Полтавщини: Олена з Михайлівки Диканьського району, а Степан з Ново-Полтави Новосанжарського району. Це й про них премєр-міністр Естонії після демонтажу памятника заявив, що під ним поховані пяні радянські солдати, котрі потрапили під власний танк.

Ніна Карпачова попросила МЗС України доручити Посольству України в Естонії провести моніторинг дій естонських властей на відповідність їх нормам міжнародного гуманітарного права та встановити, чи порушувала естонська сторона перед Україною питання про повернення на Батьківщину останків українських вояків у пятирічний термін, як передбачено відповідними угодами.

Чому що живих, що мертвих, героїв, чи тих, хто виконував клятву, обовязок, або просто потрапив у складну ситуацію, не захищає наша влада? Чому політики, навчившись говорити слова про довічну память та вдячність полеглим у боях за рідну землю, свободу та людську гідність, не бачать за ними однієї конкретної Олени Варшавської чи одного Степана Хапікала? Навіть тоді, коли цю память паплюжать. Не має значення, де вдома чи в іншій державі. Допоки наші керманичі, але передовсім ми самі залишатимемося сліпими й глухими? Невже такі впевнені, що подібне не станеться з нами?