Робоча група з підготовки дострокових парламентських виборів, створена за домовленістю Президента України Віктора Ющенка та Премєр-міністра України Віктора Януковича, вчора продовжувала напрацьовувати пакет домовленостей. Каменем спотикання стала дата проведення виборів.

На вихідних сторони погодилися, що для виходу з політичної кризи основу політичного компромісу має становити комплекс рішень, необхідних для забезпечення чесних, прозорих, демократичних виборів до Верховної Ради України. Зокрема, про належне фінансування позачергових виборів. А також необхідно створити на паритетних засадах єдину робочу комісію з підготовки проекту нової редакції Конституції України.

Однак учора зранку лідер парламентської більшості та фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова на початку засідання робочої групи, яке відбувалося у Кабінеті Міністрів, повідомила, що представники опозиції не представили жодного варіанта документів. Тому було оголошено перерву. За словами Р. Богатирьової, головна дискусія розгортається навколо постанови Верховної Ради, яку мають прийняти за підсумками перемовин. У свою чергу, лідер комуністів Петро Симоненко зауважив, що у коаліції та опозиції принципово різні підходи: опозиція, за його словами, вважає, що вибори можна організувати, не керуючись виключно законами і Конституцією, а через часткове внесення змін до виборчого закону.

Лідер «Нашої України» Вячеслав Кириленко заявив, що для опозиції межа компромісу це відтермінування дострокових парламентських виборів на липень. Коментуючи пропозиції коаліції провести вибори восени, він наголосив: «Ми говоримо лише про перше, максимум, восьме липня. Але це предмет політичних домовленостей». За словами В. Кириленка, відтермінувати вибори до осені неможливо, бо країна якомога швидше повинна вийти з політичної кризи. Опозиція вважає, що перенесення виборів на липень вже є істотним компромісом, оскільки вона погодилася відійти від дати, яку визначено в указі Президента про дострокові парламентські вибори, — 24 червня.

Коли верстався номер, робоча група підготувала майже всі документи, необхідні для ухвалення парламентом, зокрема, зміни до закону про вибори народних депутатів, проект відповідної постанови Верховної Ради, зміни до закону про імперативний мандат. Однак, як зазначив лідер «Нашої України» Вячеслав Кириленко, «залишається тільки політична воля з боку коаліції». Жоден із представників робочої групи не зміг спрогнозувати, коли вона завершить свою роботу і будуть передані пропозиції Президентові України та Премєр-міністру.

А тим часом Голова Верховної Ради України Олександр Мороз ще до завершення роботи групи вирішив скликати парламент на чергове пленарне засідання сьогодні, 8 травня. Відповідаючи на запитання журналістів, він заявив, що йому невідомі плани опозиції стосовно повернення до сесійної зали парламенту.

Комуністи, за словами лідера КПУ Петра Симоненка, висунули ультиматум: внести зміни до Конституції України, які дозволяли б парламенту саморозпускатися, а вже потім іти на вибори. Окрім того, комуністи вважають, що пять парламентських партій не можуть узурпувати право приймати рішення про проведення дострокових виборів, і тому після напрацювання робочою групою пакета документів потрібно зібрати за «круглим столом» переговорів усі політичні сили.

А на думку представника БЮТу Олександра Турчинова, можливий єдиний механізм компромісу: всі акти Верховної Ради мають базуватися на указі Президента про позачергові вибори до парламенту. Треба лише законодавчо виписати технічні питання. Питання про дату виборів вирішено відкласти на фінал переговорів.