Херсонські бюджетники перетворюють на доступне житло вже будь-яку нерухомість
Хата у боксі — як знахідка
Остаточно втративши надію на можливість забезпечення підлеглих квартирами від влади, керівники бюджетних установ Херсона взялися переобладнувати під казенне житло будь-яку нерухомість — починаючи від поліклінік і закінчуючи... гаражами. Саме гаражі на господарському дворі на вулиці Полякова трансформує на малогабаритні квартири для акторів Херсонський академічний музично-драматичний театр, який фінансується з обласного бюджету. Дозвіл на таку оригінальну реконструкцію він уже отримав. До колишніх гаражних боксів дозволили підключити газ та збудувати міні-котельню. Стіни й дах тут залишаться ті самі — хіба що проб’ють вікна та перепланують приміщення.
— У нас просто немає іншого виходу, окрім як використовувати власні «резерви» нерухомості, — підсумував генеральний директор театру Олександр Книга. — Протягом минулого десятиріччя отримали тільки шість квартир, тоді як на черзі — майже півсотні акторів. Адже в Херсоні профільних вишів немає, тому беремо на роботу випускників театральних інститутів з Києва та Дніпропетровська. Доводиться й житло їм підшукувати, але до цього часу нічого, крім місця в гуртожитку, запропонувати не могли. Дехто вже й двійко дітей має, а все з гуртожитку ніяк не вибереться. Ще й п’ятьох переселенців — музикантів Луганського українського театру прийняли. Дефіцит житла тільки загострився, тому й вирішили трохи чергу «розвантажити».
На базі гаражного комплексу за рахунок власних заробітків та спонсорських пожертв театр створює чотири малогабаритні квартири по 25 квадратних метрів загальної площі. Але в них будуть усі зручності — невеличкі кухні та душові, і до місця роботи звідти пішки можна за десять хвилин дістатися. Входини тут сподіваються відсвяткувати вже до Дня театру — у травні цього року. А далі хочуть у тому ж госпдворі збудувати ще й маленький відомчий готель для запрошених на фестивалі та гастролі акторів і режисерів.
Оселя із вікнами на кладовище
Утім, мудрувати із житлом доводиться не тільки акторам. Міська клінічна лікарня імені Євгена Карабелеша, приміром, планує перебудувати під гуртожиток для молодих лікарів... міський шкірно-венеричний диспансер. Цю установу ще торік закрили, а її старенький будиночок передали на баланс лікарні. Потреби в додаткових площах під кабінети для прийому хворих вона не має, тож поліклініка перетвориться на гуртожиток із десятьма кімнатами. Щоправда, частина вікон тут виходить просто на меморіальне кладовище, але безхатченків у білих халатах це не лякає — краще хоч такий гуртожиток, аніж перспектива віддавати всю зарплату за оренду приватної квартири. Всі комунікації до нього вже підведено, тож реконструкція надмірних витрат не потребуватиме. Від муніципальної влади дозвіл на реконструкцію будівлі лікарня, до речі, вже отримала.
Влада Херсона закликає фінустанови міста кредитувати бюджетників під реконструкцію житла для них. Однак для цього треба розробляти якусь спільну програму й узгоджувати дії, шукати можливості для зниження процентних ставок. А все це — питання не одного дня. Втім, чекали люди квартир по десять-двадцять років, то згодні почекати ще кілька місяців, доки чиновники та банкіри домовляться.
Цитата
«Ініціативу бюджетників із самостійного пошуку житлових резервів, звісно, вітаємо. Але й самі не сидимо склавши руки. Протягом останніх років підприємства Херсона передали до комунальної власності громади чимало гуртожитків. Та житло в них розподілялося за якимись незрозумілими схемами, і для працівників бюджетних установ воно чомусь залишалося недоступним. Цю практику ми поламали, проводимо інвентаризацію гуртожитків і за можливістю ремонтуємо їх для вселення «пільговиків». Цьогоріч понад два десятки кімнат в них уже отримали лікарі, педагоги, військовослужбовці, ще чотирнадцять кімнат готуємо до передачі випускникам шкіл-інтернатів, — коментує міський голова Херсона Володимир Миколаєнко (на знімку). — Також у приміському селищі Наддніпрянському відшукали закритий восьмиповерховий корпус, що належить одній з наукових установ, і хочемо також забрати його до комунальної власності, переобладнавши під житловий будинок. По два поверхи відведемо для військовослужбовців, міліції, освітян і педагогів. Місце тут чудове — навколо садок, повітря чисте, автобусних маршрутів вистачає. Питання тільки в коштах на реконструкцію».