«Величальна подільським журавкам» — така була тема засідання клубу жінок-фронтовичок, що діє при Вінницькій міській організації ветеранів війни. Прийти на нього змогли лише 34 із майже півтори тисячі жінок, безпосередніх учасниць бойових дій, які мешкають у місті над Бугом. Які красиві жінки з нагородами! Запрошені на засідання пошуковці з усіх шкіл міста, а також учасники художньої самодіяльності Палацу молоді та юнацтва, де відбувалася зустріч, захоплювалися мужністю і відвагою, зокрема, Ольги Твердохлєбової. Її, випускницю Ленінградського училища звязку, доля закинула у тил ворога. З Польщі розвідниця передавала важливу інформацію для радянських військ, які наступали. Коли з двома подругами, також звязківцями, поверталися додому, потрапили під обстріл. Подруги загинули. Ользі Іванівні дивом вдалося вижити. Проте її імя також внесли у списки загиблих. Медаллю «За бойові заслуги» нагородили посмертно. Це не єдина відзнака. Розвідниця, яка з діючою армією дійшла до Берліна, удостоєна орденів Червоної Зірки та Богдана Хмельницького, низки інших нагород.

Її відвага надихнула іншу фронтовичку Ольгу Крамар на написання поеми про Твердохлєбову. Цей твір із захопленням сприйняли учасники зустрічі.

15 нагород прикрашали одяг керівника клубу жінок-фронтовичок Олександри Арутінової, яка пройшла дорогами війни від Сталінграда до Відня. У 1943-му пані Олександра... втекла на фронт. Вона, комсорг військового заводу, поїхала проводжати делегацію військових, які гостювали в них на підприємстві, і назад не повернулася. «Хоч ріжте мене, а я залишуся тут, на фронті!» Самовільне залишення робочого місця на військовому підприємстві розцінювалося як дезертирство і каралося військовим судом. Від трибуналу її врятував комдив генерал-лейтенант Постревич. Спершу О. Арутінова була комсоргом медсанбату, пізніше стрілецького полку. «Втеча на фронт для тодішньої молоді була звичним явищем, каже Олександра Семенівна. Хоч як було страшно, а молодь у своїй більшості подумки уявляла себе там, де свистіли кулі та проливалася кров».

На засідання клубу запросили також учасницю афганських подій, двох дітей війни. Їхні долі такі само нелегкі, як і у фронтовичок Великої Вітчизняної. Чого бракує нині фронтовичкам? Здоровя, якого вони по краплині випрошують у Бога. А ще елементарного прояву уваги від тих, для кого вони відстояли нинішнє мирне небо.

Вінницька область.