Патріотичний проект «Свіча памяті», який уже кілька років поспіль реалізується на теренах Криворізького району, що на Дніпропетровщині, наближається до завершення. Його мета зберегти в памяті імена тих, хто дорого заплатив за перемогу у Великій Вітчизняній війні, спогади учасників та дітей війни.

Нещодавно представлено третій том книги «Свіча памяті», а заплановано видати чотири. У виступі з нагоди презентації автор і упорядник Олександр Векленко щиро подякував голові Криворізької районної ради Володимиру Мельнику та депутатам, які допомагали вирішувати питання належного матеріального забезпечення проекту. Чимало теплих слів звучало й на адресу громадської редакційної колегії та пошуковців-ентузіастів. Їхніми зусиллями вдалося віднайти важливі документи, фотографії, повернути з небуття на береги памяті сотні забутих імен. І зазвучав на сторінках подвиг народу. Життя розкидало переможців та їх спадкоємців по світах. Більшість із них свято оберігають спогади про рідну землю, про тих, хто загинув, захищаючи її. Тож томи прямують у Голландію, Іспанію, Австралію, Ізраїль, Канаду, США, Башкирію, Молдову, Росію.

Проект підтримали в Харківській, Одеській, Донецькій областях. А на Криворіжжі тим часом завершують збір матеріалів для четвертої книги. Членами клубу «Подвиг» Красінської загальноосвітньої школи, котрий очолює Катерина Мєшкова, встановлено імена 342 визволителів, які нині мешкають далеко від малої батьківщини. З ними налагоджують звязки. Завдяки копіткій праці пошуковців «Подвигу» встановлено, що на теренах району розстріляно не 530 громадян єврейської національності, як вважалося раніше, а майже вісім сотень. Ці відомості передано до музею Холокосту в Єрусалимі.

Цьогоріч у Криворізькому районі почала працювати громадська організація «Свіча памяті». Її активісти планують обєднати зусилля органів державної влади та місцевого самоврядування для створення ефективної системи збереження памяток історії та культури, виховання у співгромадян любові до рідного.