Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», поданий народним депутатом Петром Цибенком. Цей документ спрямований на посилення матеріальної підтримки осіб, яким до 1 січня 1992 року було встановлено персональні пенсії місцевого значення за їхні особисті досягнення в сфері економіки, освіти, науки, культури, охорони здоров’я, спорту тощо.

За даними обласних державних адміністрацій, кількість колишніх персональних пенсіонерів місцевого значення, які не отримують надбавки до пенсії відповідно до зазначеного закону, становить приблизно 1500 осіб. За розрахунками автора, реалізація закону не перевищує 1,5 млн. гривень на рік.

Комітет з питань соціальної політики і праці підтримує проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування угод про розподіл продукції. Законопроект передбачає спрощення окремих дозвільних процедур у сфері надрокористування на умовах угод про розподіл продукції. Зокрема, усунути окремі прогалини в законодавстві, пов’язані з застосуванням митних процедур до вуглеводнів, добутих на митній території України, розташованій за межами державного кордону, але в межах виключної (морської) економічної зони.

Комітет з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до статті 65 Закону України «Про вищу освіту» (про створення самостійних госпрозрахункових підрозділів). Зокрема, документом пропонується надавати можливості вищим навчальним закладам із статусом національних створювати самостійні госпрозрахункові підрозділи. Такі підрозділи отримають право надавати послуги у галузі вищої освіти та пов’язаних з нею галузях діяльності (видання навчальної літератури, довузівська підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації тощо).

Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Господарського кодексу України (про врегулювання питань енергопостачання). Зокрема, пропонується встановити, що типові форми договорів енергопостачання затверджуються органом, що регулює діяльність відповідних суб’єктів природних монополій. А постачальники енергії, які не мають власних мереж, можуть брати участь у забезпеченні енергією будь-яких споживачів з використанням мереж підприємств будь-якої форми власності на умовах, визначених відповідними договорами.

За повідомленнями інформуправління Верховної Ради.