Короткий робочий тиждень був інформаційно насиченим. Спершу Президент звільнив з посади суддів Конституційного Cуду Валерія Пшеничного. Потім відправив у відставку його колегу — Сюзанну Станік. Обох з формулюванням — «за порушення присяги судді». Коаліція вкотре заявила про незаконність дій глави держави, а лідери трьох політичних сил, які її сформували, звернулися до українського народу, Ради Європи і парламентаріїв Європейського союзу з проханням засудити кроки Віктора Ющенка, які, на їхню думку, поглиблюють кризу в країні.

А тим часом Центральна виборча комісія вперше змогла зібрати кворум і провела своє засідання. ЦВК «обнулила» списки БЮТ, а блокові «Наша Україна» відмовила, зіславшись на відсутність рішення Партії промисловців і підприємців. У свою чергу «Наша Україна» планує оскаржити це рішення у суді.

Врешті Кабінет Міністрів, який зібрався на своє засідання, прийняв кілька рішень, які стосуються змін до Державного бюджету. До речі, вчора Верховна Рада затвердила їх. Ці зміни стосуються не тільки підвищення соціальних виплат, а й передбачають кошти для Центральної виборчої комісії, щоб та могла нарешті сформувати єдиний реєстр виборців.

Одначе цікаве інше. Вперше публічно Віктор Янукович визнав, що вибори — реальний шанс розв’язати кризу у відносинах інститутів влади. У свою чергу, вчора Верховна Рада звернулася з листом до Президента, в якому обгрунтовує неможливість проведення 24 червня прозорих дострокових виборів і просить скасувати обидва укази.

А тим часом глава держави на місце звільнених суддів призначив інших — Степана Гавриша та Василя Костицького. Щодо першого коаліція заявила, що він призначений у порушення закону. Водночас на пропозицію заступника керівника фракції Василя Кисельова Верховна Рада доручила вивчити питання про відкликання судді КС Петра Стецюка, призначеного на посаду за квотою Верховної Ради. І також — «за порушення присяги». Якщо таке станеться, то фактично у КС залишиться 15 суддів і прогнозувати, яке буде прийнято рішення, важко.

А вчора стало відомо, що свої пропозиції щодо формування виборчих комісій у ЦВК подали 24 партії. Щоправда, серед них немає Партії регіонів, Соціалістичної і Комуністичної партій.