Молдованина не довелося довго умовляти, щоб повернув громаді незаконно придбану землю, а ось у «своїх» скоробагатьків її відібрали через суд.

Американці «відкрили очі» міській владі

Прикордонне місто Могилів-Подільський стало другим на Вінниччині, яке отримає частину коштів за програмою Агентства США з міжнародного розвитку — «Економічний розвиток міст». Хоча спочатку, як каже його міський голова Михайло Саволюк, Могилева-Подільського не було у переліку включених до списку для співпраці з Агентством США з міжнародного розвитку. «Як побачили коло претендентів на участь у згаданому проекті, то подумали: а чим ми гірші від них?» Регіональний експерт проекту у Вінницькій області Олег Левченко підтвердив факт наполегливих дій представників влади Могилева-Подільського. А хто стукає, тому відчиняють.

Уже під час перших тренінгів американці допомогли міській владі «відкрити очі» на деякі невикористані джерела фінансування. «Хоч як соромно про це говорити, але наше місто досі не має офіційно встановлених меж, — продовжує міський голова. — Відсутній також чіткий план його забудови». Обраний рік тому на посаду голови, пан Саволюк не без здивування сприйняв факт відсутності названих документів. Ще більше були здивовані заокеанські гості, які проводили у місті тренінги для представників територіальної громади. «Виходить, у вас не сплачують податок і оренду за землю?» — запитували вони. Так воно і є. Точніше, так донедавна було.

З молдованином швидше знайшли спільну мову, ніж зі «своїми»

Коли ми почали інвентаризацію землі, — каже пан Саволюк, — то в кожному п’ятому-шостому випадку фіксували факти її самозахоплення.

Міська влада нарешті «відвоювала» земельну ділянку, на якій знаходиться центральний міський ринок. Довго довелося доводити факт її незаконного придбання місцевими «скоробагатьками». Але справедливість відновили. «Ми виграли всі суди, — уточнює голова міста. — Земельну ділянку повернули територіальній громаді. Будемо створювати на ній комунальний ринок». Довелося повернути ласий шматок у самому центрі міста й одному молдованину. Сам він є мешканцем сусідньої держави, але якимось чином зумів домовитися з попередньою владою, і та надала земельну ділянку під будівництво.

М. Саволюк вважав, що домовлятися з ним буде непросто, але помилився. Судитися не довелося. Сусід із правого берега Дністра, схоже, зрозумів, що перспектив виграти суд у нього небагато — землю він отримав з очевидними порушеннями чинного законодавства, прописаний і проживає у Молдові, тому й не пішов на конфлікт, а добровільно повернув землю. І це при тому, що витратив частину коштів — на виготовлення проекту на відведення землі, деякі інші платежі.

Результати земельних «війн» не забарилися: торік у Могилеві-Подільському вперше за останній час істотно перевиконали план надходжень до міського бюджету. Лише плата за ринковий збір зросла у п’ять разів. Побільшало коштів від податку на землю.

Тим часом у рамках проекту американці пообіцяли профінансувати виготовлення плану стратегічного розвитку міста, який, до речі, включає пункт визначення меж Могилева-Подільського. Цей документ є «настільною книгою» під час розмови з будь-яким інвестором. Без його наявності інвестори навіть не починатимуть розмови про вкладення коштів на ту чи іншу справу.

Мільйон гривень — на будівництво нового спортзалу

Новостворений відділ міськвиконкому — з впровадження програм перспективного розвитку та залучення інвестицій підготував і передав на експертизу агентству три проекти поліпшення інфраструктури. У місті над Дністром давно мріють мати сучасний спортзал. На його будівництво потрібно не менше мільйона гривень. Могилівчани сподіваються на частину коштів з агентства. Те саме стосується ремонту приміщення спортивної школи — тут витрати становитимуть 100 тисяч гривень. По 50 тисяч гривень треба на ремонт трьох дитсадків.

Начальник названого відділу Володимир Поляк роз’яснює схему можливого надання коштів. Просто так гроші не дають. Тим паче державним структурам. Їх можуть отримати лише недержавні громадські організації. Тому участь у проекті передбачає створення об’єднань громадян з метою вирішення тієї чи іншої проблеми міста. До того ж громада повинна зробити власний внесок у фінансування тієї чи іншої справи. Його величина — 10 відсотків від загальної суми. За таких умов агентство надасть свої 50 відсотків коштів. Решту уже шукатиме влада.

Для нас це дуже вигідний варіант, наголошує співрозмовник. Просто люди ще мало в цьому обізнані. Сподіваємося, з часом, коли могилівчани більше знатимуть про цей проект, вони зможуть за американські гроші ремонтувати будинки, в яких живуть, дитячі майданчики, фінансувати вирішення інших питань життя громади.

Для довідки. З часу дії проекту «Економічний розвиток міст» (2004 рік) Агентством США з міжнародного розвитку надана допомога у розробці стратегічних планів економічного розвитку 27 містам України, серед яких і Вінниця. Міська влада Вінниці продовжує працювати з названим проектом. Тепер до нього долучилося ще одне місто на Вінниччині — Могилів-Подільський.

Завдяки впровадженню планів економічного розвитку міст агентством залучено на їх розвиток інвестицій на суму 77 мільйонів доларів, створено 6400 нових робочих місць. Всі міста-партнери проекту працюють над виділенням земельних ділянок під залучення інвестицій.

Вінницька область.