Ранкове засідання 4 травня

Це передбачено поданим урядом проектом змін до Державного бюджету України на 2007 рік. Як доповів з парламентської трибуни Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров, Кабінет Міністрів за результатами соціально-економічного розвитку України за перший квартал та прогнозних показників до кінця року знайшов можливість істотно підвищити зарплати бюджетникам, пенсії ветеранам та інвалідам війни.

Зокрема, з 1 червня нинішнього року інвалід війни І групи, згідно із законопроектом, має отримувати пенсію на 190 грн. більше, ніж нині, інваліди ІІ групи майже на 300 грн., ІІІ групи — на 235 грн., учасники бойових дій — на 177 грн. більше. А посадовий оклад лікаря зросте майже на 300 грн., хірурга — на 600 грн., вчителя — майже на 400 грн. Уряд знайшов можливість увести у 2007 році другий етап Єдиної тарифної сітки для оплати праці працівників бюджетних установ. Значне збільшення обсягу соціальних видатків на 2007 рік пропонується фінансувати за рахунок збільшення доходів державного бюджету на 3,7 млрд. грн. та місцевих бюджетів — 1,1 млрд. грн., скорочення обсягу видатків обслуговування зовнішнього державного боргу та створення недержавного пенсійного фонду. Як переконував М. Азаров, кошти на зростання зарплат і пенсій — не примарні, а реальні, тобто їх уже отримано за результатами діяльності вітчизняної економіки.

А ранок у парламенті розпочався з традиційних депутатських заяв. Зокрема, Василь Кисельов (фракція Партії регіонів) заявив: навіть якщо Президент України не підпише схвалений парламентом закон про зміни до держбюджету-2007, як і решту законів, що нині ухвалює парламент у складі лише коаліціянтів, цей закон все одно через 15 днів набуде чинності. Окрім того, депутат почав вимагати відкликання з посади судді Конституційного Суду Петра Стецюка, обраного за квотою Верховної Ради, за начебто порушення ним присяги судді. Парламентарій також запропонував позбавити депутатів із опозиції, котрі не беруть участі в пленарних засіданнях парламенту, заробітної плати та всіх решти депутатських прав — користування автотранспортом, готелями і т. д.

Ще один «регіонал» Микола Джига зачитав заяву громадянки Куровської — дружини одного з військовослужбовців Збройних Сил України, в якій жінка розповідає про те, що керівництво Міноборони та Генерального штабу Збройних Сил начебто змушують військовослужбовців здавати гроші на дострокові вибори до парламенту. А соціаліст Ярослав Мендусь переконував: Конституційний Суд повинен працювати без жодного тиску, інакше політичний компроміс неможливий.

Глава парламенту Олександр Мороз доручив Комітету Верховної Ради з правової політики проалізувати ситуацію стосовно судді Конституційного Суду П. Стецюка, призначеного за квотою Верховної Ради. А також запропонував внести зміни до Регламенту Верховної Ради стосовно депутатів, які не з’являються на пленарних засіданнях. Олександр Мороз заявив: нині створюються «нестерпні умови» для роботи ЦВК і КС, «шалений тиск, виклики на килим». Характерним, за його словами, є і призначення суддею КС Степана Гавриша, котрий є керівником політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Центр». Тоді як, за Конституцією, члени партій не можуть призначатися на посади суддів. За словами Голови Верховної Ради, у секретаріаті Президента начебто заготовлено проект указу глави держави про деполітизацію ЦВК, і членами ЦВК може бути призначено «нейтральних людей», а не членів партій, хоча це також суперечить Конституції. «Справа може завершитися трагічно — втратою державності, — сказав О. Мороз. — Тому єдиний вихід для України — це повернення у правове поле і до Конституції».

Затим депутати ухвалили зміни до постанови Верховної Ради про одночасне проведення дострокових парламентських і президентських виборів. У ній, зокрема, доручено ЦВК у своїй роботі керуватися відповідною постановою Верховної Ради від 2 квітня, Кабінету Міністрів вжити необхідних заходів для фінансування одночасних виборів. Водночас цим документом парламент скасував свою попередню постанову про поновлення складу ЦВК взірця 2004 року на чолі з Сергієм Ківаловим (нагадаємо, С. Ківалов сам відмовився від свого поновлення на посаді голови ЦВК). Схвалено також звернення Верховної Ради до Президента України з приводу його указів про дострокове припинення повноважень парламенту п’ятого скликання. Автори цього звернення майже на шести сторінках доводять главі держави, що його укази є незаконними та антиконституційними і підтверджують неможливість проведення дострокових парламентських виборів у терміни, передбачені указом Президента, тобто 24 червня. Ще однією схваленою постановoю Верховної Ради посилено охорону будівель парламенту — за словами О. Мороза, нині ходять чутки про підготовку провокацій у його стінах.

За схвалення в цілому поправок до цьогорічного держбюджету проголосували 259 народних депутатів. Глава парламенту Олександр Мороз висловив сподівання, що Президент України підпише цей закон. І нагадав конституційну норму: якщо глава держави впродовж 15 днів не підпише закон, не накладе на нього вето і не внесе на повторний розгляд до парламенту зі своїми пропозиціями, закон все одно вважатиметься підписаним і набуде чинності. Парламент також утворив ще одну тимчасову слідчу комісію — для перевірки діяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Зранку головуючий привітав із днем народження Григорія Омельченка (щоправда, його не було в сесійній залі) та Василя Сільченка, а також народного депутата двох скликань, Героя України Володимира Плютинського із 80-річчям.

На знімку: Народний депутат Геннадій Самофалов, Перший віце-прем’єр-міністр України, міністр фінансів України Микола Азаров.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.