Іспанське протистояння

Футбол. Кубок УЄФА. 1/2 фіналу. Матчі у відповідь. 3 травня.

«Севілья» (Іспанія) — «Осасуна» (Іспанія). 2:0 (перша зустріч — 0:1). «Вердер» (Німеччина) — «Еспаньол» (Іспанія). 1:2 (0:3). У фіналі (стадіон «Хемпден Парк» у Глазго) 16 травня зустрінуться «Севілья» — «Еспаньол».

Нагадаємо, що 23 травня на «Олімпійському» стадіоні в Афінах відбудеться фінал Ліги чемпіонів — «Мілан» — «Ліверпуль».

Лише результати

Футбол. VІ чемпіонат України серед вищих навчальних закладів. 11-й тур. Інформаційну підтримку змаганням надає «Голос України».

Група А. «Факел-ІФНТУНГ» (університет нафти і газу, Івано-Франківськ) — «Сокіл-Скляр» (агротехнічний інститут, Бережани). 3:1. «Університет» (Чернівці) — «Буревісник» (державний університет, Кам’янець-Подільський). 0:0. «АРКС-Легкпром» (університет технології та дизайну, Київ) — «Буревісник» (національний педагогічний університет, Тернопіль). 0:3. Команда «МЕГУ-Штурм» (міжнародний економіко-гуманітарний університет, Рівне) мала вихідний.

«Буревісник» Тр — 22 очки, «Факел-ІФНТУНГ» — 20, «АРКС-Легкпром» — 14, «Університет» — 11, «МЕГУ-Штурм», «Буревісник» К-П — по 10, «Сокіл-Скляр» — 7.

Група В. «Рятівник» (інститут пожежної безпеки, Черкаси) — «Меркурій» (національний торговельно-економічний університет). 1:0. МАУП (Київ) — «Юнга-Морська академія» (Одеса). 11:2. НУДПСУ (національний університет державної податкової служби, Ірпінь) — «Техуніверситет» (Кіровоград). 1:1. Команда «ГУЗІДМУ-Спартак» (гуманітарний університет запорізького інституту державного та муніципального управління) мала вихідний.

МАУП — 25 очок, «ГУЗІДМУ-Спартак» — 22, «Рятівник» — 20, «Техуніверситет» — 11, НУДПСУ — 9, «Меркурій» — 4, «Юнга-Морська академія» — 3.

Наступний тур відбудеться 10 травня.

Донецький секрет

На будівництві нового стадіону футбольного клубу «Шахтар» працюють 927 робітників, із них дві третини — представники турецької будівельної фірми ENKA. Пік робіт очікується в червні, коли на майданчику одночасно працюватимуть 1400 осіб. Зараз іде підготовка до встановлення даху.

— Графік робіт виконується, відставання — в межах семи днів, для таких об’єктів це небагато, — розповів директор ТОВ «Стадіон «Шахтар», керівник будівництва Володимир Ковалевський. — Термін закінчення будівництва — травень 2008 року. П’ятизіркових стадіонів у Європі 22, але такого, як ми задумали збудувати, ще немає. Тут використано найсучасні технології. Назви у стадіона ще немає. Є дві версії, але поки що їх не називатиму.

Таємничість навколо назви не в останню чергу пов’язана із реєстрацією товарного знаку. Новий стадіон розрахований на 50 тисяч глядачів і обійдеться в суму близько 250 мільйонів доларів. Із них 185 мільйонів — контракт генерального підряду із турецькою фірмою. Володимир Ковалевський запевняє, що зарплата у турецьких робітників — близько 350-400 доларів на місяць, на рівні вітчизняних будівельників. А от що вирізняє іноземних фахівців, так це неухильне дотримання техніки безпеки: під час відвідання будмайданчика в око впала безліч попереджувальних написів і наочна агітація: наприклад, скільки днів триває безаварійна робота. Для відвідувачів діють ті само правила: без каски та помаранчевого жилета вхід заборонено.

На картинках нова споруда нагадує «літаючу тарілку», спрямовану з півночі на південь. Враження підсилюють скляний фасад і скляний дах. До кінця будівництва буде використано понад 120 тисяч кубометрів бетону, близько 4300 тонн сталі та 19 тисяч квадратних метрів скла.

— Ми сподівалися, що Україна прийматиме Євро-2012, але стадіон будуємо не для чемпіонату Європи, а для футбольного клубу «Шахтар», — заявив керівник будівництва. — Вийде подарунок для всієї України, зокрема для Донбасу. На стадіоні такого рівня можна буде проводити і чемпіонат Європи, і фінали Ліги чемпіонів та Кубку УЕФА.

Ліна КУЩ.