«Криваве вбивство проросійськими терористами десятків мирних людей і поранення майже ста мирних мешканців Маріуполя є не просто терористичним актом. Це — злочин проти людяності, підсудний Гаазькому трибуналу», — сказав Президент Петро Порошенко у своїй заяві у зв’язку з терактом у Маріуполі. Глава держави закликав цивілізовані країни ще більше об’єднати зусилля та зупинити розповзання терористичної загрози, а так звані «ДНР» і «ЛНР» визнати терористичними організаціями. Також П. Порошенко вважає, що настав час назвати по іменах і їх покровителів, адже будь-яка допомога бойовикам, постачання зброї, техніки та добре тренованої живої сили і є підтримкою тероризму, що бачить увесь світ.

Недільне засідання Ради національної безпеки та оборони розпочалося вшануванням пам’яті мирних громадян України, які останніми днями загинули від рук проросійських терористів у Волновасі, Донецьку, Маріуполі, інших містах та селах Донбасу (на знімку).

Президент заявив, що Україна має незаперечні докази підтримки Російською Федерацією терористів на Донбасі та її причетності до подій у Маріуполі. «Перехоплення радіо- і телефонних розмов, які мені було наведено СБУ, неспростовно свідчить про те, що ця атака була здійснена терористами, які, на жаль, підтримуються Російською Федерацією», — сказав він та додав, що доказом цього також є блокування Росією заяви Ради безпеки ООН та її мовчання щодо оцінки дій терористів на території Донецької і Луганської областей. «Вважаю, що це справа честі кожної країни — чітко визначити своє ставлення до трагедії в Маріуполі, Волновасі. І ухиляння від справедливих та чесних оцінок і є, в тому числі, підтримкою тероризму», — наголосив П. Порошенко. Глава держави, повідомляючи про затриманого корегувальника вогню терористів по житлових будинках, доручив відповідним органам зробити все, щоб увесь світ побачив, хто несе відповідальність за загибель десятків мирних мешканців і сотень поранених мирних людей.

За словами главы СБУ Валентина Наливайченка, затриманий корегувальник вогню виявився колишнім співробітником одного із правоохоронних органів. «Його прізвище Кірсанов, він паралельно патрулював місто Маріуполь, у нього там живе мама, і проти власної мами та мешканців Маріуполя він планував скоєння цього злочину проти людяності», — заявив голова спецслужби та додав, що також знайдено документи одного із членів знищеної диверсійної групи терористів — громадянина Росії на прізвище Ємельянов. «Його документи знайдено і передаються в Київ, щоб офіційно, через МЗС і ОБСЄ, по-перше, повідомити російській сім’ї, де насправді їхній син, і, по-друге, щоб ще раз представити світовій громадськості докази того, що теракти проти України та мирних громадян скоюють в тому числі й громадяни Російської Федерації», — сказав В. Наливайченко.

Під час засідання Президент відзначив професійні та ефективні дії Збройних Сил України у відповідь на атаки вздовж всієї лінії фронту. Про масштаби цієї відповіді поінформував міністр оборони Степан Полторак: «За підтвердженими даними, втрати терористів із 17 по 24 січня становлять майже 1200 осіб, з яких безповоротні втрати — 805 осіб, знищено 23 танки, 67 бойових машин, 18 реактивних систем залпового вогню, 21 гармату і самохідну установку та 23 автомобілі».

Водночас П. Порошенко висловив стурбованість заявами лідерів бойовиків про односторонній вихід із мінських домовленостей, які передбачають деескалацію конфлікту, перекриття кордонів, звільнення незаконно утримуваних осіб, відведення важкої артилерії і припинення вогню й були визнані світовою спільнотою.

З метою посилення обороноздатності держави та протидії підтримуваним Росією терористам, РНБО вирішила збільшити Державне оборонне замовлення для забезпечення військових формувань новою зброєю та військовою технікою; запровадити обов’язкове застосування на території України санкцій, аналогічних тим, що їх застосовують до Російської Федерації країни ЄС, Швейцарія, США та країни «Великої сімки»; доручила уряду розпочати процедуру звернення до Гаазького трибуналу щодо злочинів проти людяності, скоєних терористами проти українських громадян у 2014—2015 роках, а також щодо визнання «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями.

Одразу після обстрілу Маріуполя прем’єр Арсеній Яценюк провів засідання оперативного штабу. «Світ повинен зупинити російського агресора, який загрожує Україні, Європі та світовій безпеці. І проблема ця не в Донецьку, не в Луганську. Проблема перебуває в місті-герої Москва — Москва, Кремль, Владімір Путін», — заявив глава уряду та доручив керівнику облуправління МВС на Донеччині разом з органами прокуратури зібрати докази злочинів російських терористів проти мирних громадян, щоб «судити їх в Гаазі».

Тим часом учора Кабінет Міністрів ухвалив рішення про запровадження режиму надзвичайної ситуації в Луганській та Донецькій областях. «Згідно з Кодексом цивільного захисту України Кабінет Міністрів прийняв рішення про визнання надзвичайної ситуації на державному рівні. Уряд України прийняв рішення про введення режиму надзвичайної ситуації в Луганській та Донецькій областях», — повідомив прем’єр Арсеній Яценюк під час виїзного засідання Кабінету Міністрів, яке відбулося в Державній службі з надзвичайних ситуацій. За його словами, на решті території країни введено режим підвищеної готовності.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).