Ранкове засідання 3 травня

Учора Верховна Рада підтримала закон, спрямований на посилення соціальної захищеності інвалідів. Тепер, у разі складання вступних іспитів з позитивним результатом, діти з обмеженими можливостями будуть зараховуватися до вищих навчальних закладів І—ІV рівнів акредитації та профтехучилищ. Однак кількість державних замовлень у навчальних закладах збільшено не буде. Відтак у інших категорій населення шансів потрапити на студентську лаву поменшає. Попри це автор законопроекту Олена Гаряча була впевнена в необхідності прийняття документа. Її підтримала більшість народних депутатів. Законом також до 18 років подовжується вік дітей-інвалідів, з урахуванням якого здійснюються страхові виплати та державна соціальна допомога особам, які виховують таких дітей.

За основу також прийнято проект закону «Про внесення змін до статті 26 закону «Про місцеве самоврядування в Україні». Відтепер до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад буде віднесено прийняття рішень про передачу виконавчим органам ради окремих повноважень щодо видачі документів дозвільного характеру. Це допоможе дотримуватися часових рамок процедури.

Йдеться про п’ятиденний термін прийняття місцевими органами рішень про видачу або відмову у видачі суб’єкту господарювання документа дозвільного характеру. Нині для цього треба зібрати майже чотири десятки дозвільних документів. Прийняття законопроекту сприятиме створенню умов для ефективнішого надання органами місцевого самоврядування адміністративних послуг.

Незважаючи на те, що нині в комітетах Верховної Ради чимало законопроектів очікують розгляду в парламенті, майже половину ранкового засідання народні обранці витратили на обговорення політичної ситуації в країні. Зокрема, вони стурбовані можливістю силового розв’язання політичної ситуації в країні. Цього не можна допустити, переконана Ганна Герман. Вона бачить єдиний можливий вихід із ситуації — сідати за стіл переговорів і мирно вирішувати політичну кризу. До секретаріату Президента народні депутати обіцяли прийти не з кілками, а із законом та Біблією. А Голова Верховної Ради Олександр Мороз наголосив на тому, що парламент діє в правовому полі й не виходить за його межі.

— Ми коректні, толерантні, витримані, — заявив Олександр Мороз, — це свідчення сили, бо в істерію впадає лише слабак. Ми в істерію впадати не будемо, правда за нами, і ми доведемо, що правда на основі Конституції і права існує в державі, і зробимо все, що потрібно для суспільства.

Голова Верховної Ради привітав із днем народження народних депутатів Олексія Білого і Сергія Ківалова, які народилися першого травня, та Григорія Калетніка, Євгена Костянтинова і Олександра Стояна, які святкували іменини другого травня. Після цього засідання депутати працювали в комітетах.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.