На вчорашньому засіданні уряду Прем’єр-міністр України Віктор Янукович не приховував свій «великий сум». Вступне слово він розпочав із того, що, на жаль, травневі свята не вдалися, бо отримано чергові «подарунки» від Президента.

«Але всі ми мріємо жити у правовій державі й не повинні дивувати світ тим, що відбувається у внутрішній політиці, — сказав він. — Тому що довіра до України — це і кредитний рейтинг нашої держави, і ставлення інвесторів та різних фінансових установ».

Прем’єр нагадав, що 25 квітня політичні сили сіли за стіл переговорів, і це давало надію знайти спільну мову щодо суперечностей між гілками влади та політичними партіями, представленими у Верховній Раді. Було підготовлено «деякі документи як основу для перемовин, з якими можна було рухатися далі». Але Президент України, за словами В. Януковича, прийняв «фактично одноосібне рішення», видавши другий указ про дострокове припинення повноважень парламенту, і домовленості було порушено. Після цього прем’єру «з невідомих причин» не вдалося зустрітися з Президентом, хоча глава президентського секретаріату таку зустріч обіцяв.

Гострою була й реакція Прем’єр-міністра на звільнення указом Президента двох заступників Голови Конституційного Суду України — Валерія Пшеничного та Сюзанни Станік. «Зрозуміла мета — спочатку залякати КС, паралізувати його роботу, не допустити рішення, а якщо вдасться залякати всіх інших, — досягти мети, щоб суд визнав указ конституційним», — заявив В. Янукович. Він повідомив, що мав розмови з «деякими керівниками з Європи та з інших країн» і «реакція світу різко негативна». «Світ здивований, у жодній країні в практиці не було такого, щоб Президент, який відповідає за дотримання законів і Конституції країни, власними руками руйнував правове поле», — наголосив глава уряду.

Прем’єр додав, що треба знову сідати за стіл переговорів «широким колом» — за участю суддів КС, Президента, Прем’єр-міністра і всіх політичних сил. І якщо консенсусом буде прийнято політичне рішення, що іншого виходу, аніж іти на вибори, немає, то треба підготувати відповідну законодавчу базу з дострокових виборів. «Але якщо вибори, так вибори, не доводити ситуацію до величезного протистояння у суспільстві й, не дай Боже, до кровопролиття, — заявив Прем’єр-міністр. — Бо знаємо, що деякі радикальні сили з двох сторін готові у будь-який час це зробити. Ми не повинні цього допустити — розколоти країну, пролити хоч краплю крові. Невже ми не можемо домовитися?» В. Янукович наголосив, що «час іще не вичерпано».

Потім урядовці обговорили низку проектів законів, які спрямовані на зростання соціальних виплат, зокрема, підвищення пенсій із першого червня та одноразових виплат ветеранам Великої Вітчизняної війни до 9 травня. За словами Прем’єр-міністра, дохідна частина держбюджету за перший квартал зросла більш як на п’ять відсотків, що становить 1,7 млрд. гривень. І ці кошти уряд має намір спрямувати на зростання зарплат і пенсій, а також гідне відзначення у всій державі річниці Перемоги.