Учора опівночі минув час, відведений політичним партіям для подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій на дострокових парламентських виборах. Станом на вчорашній ранок, до ЦВК списки кандидатів до окружкомів подали лише п’ять політичних сил: блоки Юлії Тимошенко та «Наша Україна», Народна партія, Українська народна партія і Всеукраїнське об’єднання «Свобода». ЦВК направила телеграми всім 128 зареєстрованим в Україні політичним партіям, у тому числі й парламентським партіям — Партії регіонів, КПУ і СПУ — з проханням надати списки не пізніше 24-ї години третього травня. Як заявив на одному з телеканалів голова ЦВК Ярослав Давидович, якщо три з п’яти парламентських політичних сил не подадуть вчасно свої подання до складу окружних виборчих комісій, ЦВК формуватиме окружкоми на підставі тих подань, які є. Водночас зауважив: «У мене немає жодної зацікавленості когось агітувати, переконувати. Формування окружних комісій — це не обов’язок, а право політичних сил».

А першого травня у ЦВК нарешті з’явився кворум (двоє членів ЦВК вийшли з лікарняного) і відбулося засідання. ЦВК «обнулила» виборчий список Блоку Юлії Тимошенко — з виборчого списку БЮТ на підставі рішення з’їзду блоку виключено 263 кандидатів у народні депутати, які за результатами виборів-2006 не потрапили до парламенту, проте відмовила в цьому блоку «Наша Україна». Як пояснили у прес-службі ЦВК, таке рішення аргументується тим, що міжпартійний з’їзд блоку «Наша Україна» прийняв рішення про обнулювання списку без участі Партії промисловців та підприємців України. У постанові також зазначається, що рішення політради блоку «Наша Україна» про виключення ПППУ з блоку суперечить угоді про створення блоку від 12 грудня 2005 року, якою не передбачено право виключення будь-якої партії зі складу блоку.

***

Учора Президент Віктор Ющенко зустрівся з головою Центральної виборчої комісії Ярославом Давидовичем. За повідомленням прес-служби глави держави, на зустрічі було обговорено актуальні питання організації виборчого процесу на дострокових виборах народних депутатів України. Голова ЦВК окреслив низку проблем, які виникають під час підготовки виборів, зокрема формування та матеріально-технічне забезпечення виборчих комісій, але водночас запевнив, що ЦВК зробить усе від неї залежне для своєчасного проведення виборчої кампанії. Глава держави сказав, що жорстко реагуватиме на будь-які випадки саботажу виконання указу Президента щодо проведення позачергових виборів і звернеться до голів місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування з проханням надати матеріально-технічну допомогу для роботи виборчих комісій.

Фото Олексія ШИБАНОВА (Укрінформ).