Провести дострокові парламентські вибори, не дочекавшись вердикту Конституційного Суду, означає створити небезпечний прецедент, переконаний народний депутат України Рінат Ахметов (на знімку). «Якщо ми не поважатимемо верховенство права в нашій країні, не дамо можливості суду висловити свою точку зору, то завжди прийматимуться політичні, а не правові рішення», — заявив він на зустрічі із журналістами в Донецьку.

— Уявімо собі таку картину: в 2009 році на президентських виборах переміг Янукович. А в 2011 році на парламентських — партія Ющенка. Щойно симпатії електорату зміняться не на користь Партії регіонів, під будь-яким приводом Янукович розжене цей парламент. Що тоді — ходитимемо на вибори раз на півроку? — сказав депутат. І додав: «Партія регіонів згодна на дострокові вибори, якщо Конституційний Суд визнає указ Президента законним».

Рік тому відбулося чесне, демократичне волевиявлення громадян, переконаний Рінат Ахметов. Тепер парламент розігнали. Законно чи незаконно? Якщо не отримаємо вердикт, значить, буде прецедент — у майбутньому будь-який Президент зможе розганяти парламент тоді, коли йому зручно. Народний обранець не коментував новий президентський указ від 26 квітня, пояснивши це бажанням обговорити документ із юристами. Але він стривожений тим, що політична криза позначається на економіці. Є таке поняття — руйнування вартості бізнесу. І в політиці те саме, зазначає власник компанії СКМ. Нині країна падає в ціні. Тобто ми руйнуємо вартість, а не створюємо.

Рінат Ахметов висловився проти процедури імпічменту Президента: «Я проти емоційних висловлювань. Я за те, щоб не емоції перемагали, а розум». Народний депутат також спростував чутки про конфлікт із лідером Партії регіонів Прем’єр-міністром Віктором Януковичем: «Усі про це пишуть, говорять. Це не відповідає дійсності. У нас нормальні, взаємоповажні стосунки були, є і будуть. На свою точку зору я маю право, в мене ніхто його не забрав. Це стосується навіть не Януковича, а всіх. І Президента також. За великим рахунком, я ніколи ні під кого не підлаштовувався».

Відповідаючи на запитання, чи реально для України за п’ять років підготуватися до проведення Євро-2012, президент футбольного клубу «Шахтар» запевнив, що це реально. У 2008 році буде зведено новий стадіон, вистачить часу й для аеропортів та доріг. Але важливо чітко зрозуміти: де починається і закінчується роль уряду і бізнесу. На думку народного депутата, варто звернутися по досвід до країн, які вже приймали змагання такого рівня, і використати найкраще.