Питання приватизації житлової площі в гуртожитках обговорено на спільному засіданні комітетів з питань соціальної політики та праці, будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства, правосуддя та спеціальної контрольної комісії з питань приватизації.

Акціонерні товариства, до статутних фондів яких входять гуртожитки, розпоряджаються ними на власний розсуд. Їх продають, виселяють мешканців без надання іншого приміщення, зазначив, відкриваючи засідання, голова Комітету соціальної політики та праці Іван Бондарчук. Особливо це стосується будівель, які користуються попитом для комерційної діяльності.

Голова Фонду державного майна Валентина Семенюк нагадала, що парламент ще в 1995 році схвалив концепцію державної житлової політики, однак виконавча влада нині відчуває нестачу відповідних законопроектів у цій галузі. Фонд державного майна розробив низку пропозицій, зокрема з мораторію на продаж гуртожитків, а також зміни до Закону «Про містобудування», щоб забезпечити цільове використання гуртожитків.

Народний депутат Анатолій Матвієнко запропонував зміни до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» (про приватизацію кімнат у гуртожитках). Документ може стати першим кроком до законодавчого врегулювання проблеми. Учасники засідання також вирішили створити робочу групу з підготовки проектів про внесення змін і доповнень до законодавчих актів (про забезпечення житлових прав громадян).

***

Комітет з питань соціальної політики та праці підтримав проект про внесення змін до деяких законів України про соціальний захист інвалідів. Зокрема, пропонується у разі складення вступних іспитів з позитивним результатом зараховувати до вищих навчальних закладів 1—4 рівнів акредитації дітей-інвалідів та інвалідів І і ІІ груп, а до професійно-технічних навчальних закладів — дітей-інвалідів та інвалідів (якщо навчання за обраною спеціальністю не протипоказане).

***

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до статті 6 Закону «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру». Пропонується надати право Кабінету Міністрів у разі зміни кон’юнктури ринку протягом маркетингового року змінювати за пропозицією Міністерства аграрної політики України рівень мінімальних цін на цукор та цукрові буряки. На думку членів комітету, прийняття документа допоможе поповнити власними обіговими коштами сільгоспвиробників і цукрових заводів та уникнути застосування до них штрафних санкцій.