Ранкове засідання 27 квітня

Під час виступів від депутатських фракцій пролунала майже сенсація. Петро Цибенко (КПУ) заявив: із достовірних джерел стало відомо, що під час святкових вихідних днів готують реалізацію силового сценарію в Україні — захопити будинок Верховної Ради і не допустити народних депутатів України на свої робочі місця. І «добро» на це, за словами депутата, начебто дав «вашингтонський відділ кадрів». «В Україні відбувається державний переворот з метою запровадження диктатури Президента», — заявив П. Цибенко.

І закликав парламент негайно розпочати процедуру імпічменту Президента, звернутися до ПАРЄ та інших європейських інституцій з інформацією про справжній розвиток подій в Україні, скасувати всі відрядження народних депутатів і працювати (парламенту) в святкові дні у звичайному режимі. А лідер комуністів Петро Симоненко говорив про начебто ще й такий таємний план Президента та опозиції: усунути від влади Кабінет Міністрів через те, що він не фінансує вибори, а потім провести вибори, сфальсифікувавши їх: в одній частині України вибори відбудуться, а в іншій — ні. Лідер фракції КПУ запропонував Першого травня провести заходи, які свідчитимуть про солідарність коаліційних сил, — зібрати «регіональні майдани» по всій Україні, на яких розпочати збір підписів про недовіру Президентові.

Зранку в сесійній залі зареєструвалися 260 народних депутатів. За попереднім планом, парламентарії мали розглядати зміни до цьогорічного бюджету. Проте, як повідомив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, уряд іще продовжує доопрацьовувати відповідний законопроект. Тож це питання розглядатимуть на наступному пленарному засіданні, яке вирішено провести в понеділок, 30 квітня.

Решта депутатських виступів були традиційно емоційні. Іван Вернидубов (Партія регіонів) охарактеризував те, що нині відбувається в Україні так: «Заокеанські керівники сценарію готують Україну до громадянської війни і підштовхують її до загибелі». За словами депутата, врятувати державність можуть вибори. Але не парламенту, а глави держави. І нехай Президент перевірить довіру людей на виборах.

Колишній бютівець Олег Антипов переконував: економічна та енергетична кризи сплановані. Він звинуватив керівництво опозиції у прагненні «абсолютної влади» і зумисній дестабілізації ситуації в державі.

Натомість соціаліст Василь Волга застеріг своїх колег від розмов про початок процедури імпічменту Президента України Віктора Ющенка і закликав припинити їх. І не лише тому, що реалізувати цю процедуру фактично неможливо і не вистачить голосів. А оскільки... «подумайте, яку дубину даємо в руки Юлії Тимошенко», — сказав депутат. З його слів, лідерка БЮТ начебто найбільше зацікавлена в імпічменті глави держави, і депутати-бютівці можуть прийти до парламенту і проголосувати за імпічмент. Натомість В. Волга запропонував відповідно до статті 110 Конституції створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з вивчення стану здоров’я Віктора Ющенка та за участю міжнародної експертної групи провести повне медичне обстеження Президента України.

Глава парламенту Олександр Мороз закликав без поспіху посилатися на статті Конституції, зокрема, статтю 110 стосовно неможливості виконання обов’язків Президента України за станом здоров’я. Він звернувся до голови Регламентного комітету Верховної Ради Олександра Єфремова з проханням розглянути пропозиції, які пролунали від депутатів на засіданні комітету, щоб з’ясувати всі правові нюанси. Глава парламенту також повідомив, що позовну заяву до Конституційного Суду стосовно конституційності указу Президента України про дострокове припинення повноважень парламенту від 26 квітня підписали майже 200 депутатів. За словами О. Мороза, КС має всі підстави розглянути цей документ, і зараз у суду буде менше роботи, адже другий указ на 98 відсотків повторює перший.

«Ніхто не боїться дострокових виборів, але вибори повинні бути на основі закону і Конституції, — сказав Голова Верховної Ради. — А якщо вони грунтуються на брехні, то й оцінка така буде людьми. Тому повинна бути правова основа необхідності виборів». О. Мороз знову закликав діяти зважено і стримано й шукати шляхи подолання штучно створеного конфлікту лише на базі Конституції.

Опісля парламентарії ухвалили постанову про утворення тимчасової слідчої комісії парламенту з питань розслідування обставин звільнень та призначень суддів окремих судів загальної юрисдикції та їх голів, Генерального прокурора України; схвалили зміни до деяких законів України про контроль у сфері цивільного захисту та техногенної безпеки та з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування, зміни до законів «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними». Зранку депутати вітали з днем народження свого колегу Едуарда Матвійчука (Партія регіонів).

На знімку (зліва направо): народні депутати Василь Берташ, Павло Сулковський, Олексій Плотніков (усі — ПР).