Лише 3 грудня минулого року набрав чинності багатостраждальний закон про спадщину, який скасовував обов’язкову оцінку та податок за спадкування квартири чи хати від баби-діда, брата-сестри, тобто родичів другого ступеня спорідненості. Однак уже з нового року за новим податковим законодавством при оформленні спадщини спадкоємцям другої черги знову доведеться платити податок — 5 відсотків. З огляду на інфляцію та курс долара — це суми з дуже багатьма нулями, які мало кому по кишені.

Запоріжанка Ася К. мала статус дитини-сироти, виросла в інтернаті. Коли дівчині було 17, померла її бабуся, котра останніми роками мешкала в притулку для людей похилого віку. Після бабусі залишилася стара облуплена хата на околиці Запоріжжя. Дівчина росла в дитбудинках із чотирьох років. Асі скоро виповниться 19, вона студентка одного із запорізьких вишів. Отримує стипендію і пенсію у зв’язку із втратою годувальника — трохи більш як дві тисячі гривень, винаймає разом із подружкою однокімнатку в хрущівці, бо в гуртожитку, до якого її поселили після інтернату, такого поняття, як гаряча вода, взагалі не існувало. Будинок оцінили в гривневому еквіваленті у 65 тисяч доларів — хоча ніхто з оцінювачів навіть в очі не бачив, в якому він стані. Відтак Ася за оцінку вже заплатила приватній фірмі тисячу гривень і ще має сплатити за оформлення бабиної хати 

5 відсотків, майже 52 тисячі гривень, плюс послуги нотаріуса. У Центрі обслуговування платників податків роз’яснили, що після повноліття Ася вже не має статусу дитини-сироти, а відтак — і жодних пільг з оподаткування спадщини. За новим законом про спадщину Асі б не довелося сплачувати за бабину хату податок. Однак із нового року (а в січні мине півроку зі смерті баби) за новим Податковим кодексом знову доведеться. Де взяти такі величезні кошти сироті?

«Ухвалення парламентом 20 жовтня 2014 року закону про спадщину (№1709-VІІ) поклало край існуванню однієї із найбільших корупційних схем в Україні, — стверджує в пояснювальній записці до законопроекту №1697 автор закону про спадщину позафракційний народний депутат Сергій Міщенко. — Проте Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України» (щодо податкової реформи) за №71-VІІІ від 28 грудня 2014 року з порушенням закону про Регламент Верховної Ради було внесено зміни до Закону «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», якими скасовано відміну оцінки спадщини для другої черги спадкування». У новому році Сергій Міщенко вніс до парламенту новий законопроект про спадщину (№1697 про внесення змін до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», яким пропонується скасувати оцінку спадщини для всіх найближчих родичів, у тому числі й другої черги.

За словами юридичного експерта центру «Форум» Ярослава Баркова, закон про спадщину руйнує корупційну схему, через яку з кишень простих громадян викачувалися мільярди гривень. За законом про спадщину загальні витрати для спадкоємця при оформленні спадщини в державного нотаріуса мають становити 483 гривні. Однак прийняті наприкінці минулого року податкові новації фактично перекреслили те, за що громада та депутати боролися майже п’ять років.

Законопроектом №1697 передбачається скасувати обов’язкову оцінку майна для визначення розміру податку у випадках спадкування майна спадкоємцями другої черги:

— рідні брати та сестри спадкодавця;

— внуки, правнуки;

– баба та дід (як з боку батька, так і з боку матері).

Нині звільняються від проведення оцінки та оподаткування при успадкуванні майна лише спадкоємці першої черги:

— батьки, діти,

— подружжя: чоловік, дружина.

КОМЕНТАР

Народний депутат України Сергій МІЩЕНКО:

— Питання в грошах. Це мільйони і мільярди гривень, які йдуть до кишень оцінювачів та нотаріусів. Перед виборами Яценюк виступав у парламенті й казав, що нарешті ми прийняли закон, яким скасували обов’язкову оцінку для найближчих родичів. Але вибори пройшли і стихця у перехідних положеннях Податкового кодексу вирішили змінити статтю 7 про оцінку майна. У першому читанні цього не було, а все, що захотіли, вставили до другого читання. І частину щодо другої черги, внуків і правнуків прибрали. Оцінка майна і 5 відсотків залишилися. Тепер розповідають, що це лише 20—30 відсотків від всього оформлення спадщини. Але ж знову хочуть брати податки з близьких родичів — повертається і оцінка, і податок 5 відсотків. Тож боротьба триває.