Україна стоїть перед вибором: піде вона шляхом демократії і права чи шляхом суб’єктивного задоволення інтересів однієї гілки влади. Про це заявив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз під час майже двогодинної зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Террі Девісом.

О. Мороз висловив думку, що ця ситуація є «наслідком впливу на Президента тих сил, які сьогодні не потрапили у владу і діють у неконституційний спосіб». У свою чергу, Генеральний секретар Ради Європи охарактеризував політичну ситуацію в Україні як «дуже серйозну». Він, зокрема, вважає недоцільним застосування інструменту імперативного мандата як такого, що обмежує свободи людини. «Парламентарії можуть змінювати свою думку, і в цьому немає жодних складнощів. Політична партія не має бути в’язницею», — сказав Т. Девіс.

Глава українського парламенту вкотре наголосив, що коаліція ні на йоту не відійде від норм Конституції, не відмовиться від Рекомендацій ПАРЄ і виконуватиме рішення Конституційного Суду. І поінформував високого гостя про власний план виходу з кризи, який було запропоновано всім зацікавленим сторонам і було створено робочу групу, яка мала напрацювати пропозиції стосовно виходу з кризи. «Проте Президент, остерігаючись рішення Конституційного Суду, яке могло бути не на його користь, видав новий указ, перекресливши можливість компромісу», — сказав О. Мороз. За словами Голови Верховної Ради України, дострокові вибори, які не ґрунтуються на правових засадах, можуть створити небезпечний прецедент, здатний призвести до розколу країни. «Ми можемо втратити державу», — заявив він.

Генеральний секретар Ради Європи схвально говорив про потребу продовжувати пошук компромісу, проте у своїх висновках не був категоричним і не ставав на бік жодної зі сторін конфлікту. Він наголосив, що в основі будь-яких виборів має бути правовий підхід. Голова Верховної Ради України запропонував Т. Девісу як авторитетному політику, широко відомому у світі і в Україні, виступити з трибуни українського парламенту.

В інтерв’ю журналістам після завершення зустрічі О. Мороз зауважив, що він іще раз переконався: щоб уникати таких конфліктів, які виникли нині, треба утверджувати в Україні цінності європейської демократії. Генеральний секретар Ради Європи зазначив, що ситуація в Україні дуже заплутана і має як позитивні, так і негативні сторони. На запитання, чи є дострокові вибори виходом із ситуації і чи можуть одночасно проводитися президентські і парламентські вибори, Т. Девіс наголосив: «Проводити президентські чи парламентські вибори — це справа України, а чи є конституційним указ Президента, має вирішувати Конституційний Суд». При цьому Генеральний секретар Ради Європи зазначив, що не має наміру особисто втручатися у перебіг процесу.

* * *

Політична криза в Україні з підписанням Президентом чергового указу про дострокові вибори лише поглибилася. Таку думку висловив під час зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Террі Девісом Прем’єр-міністр України Віктор Янукович. Він, зокрема, підкреслив, що черговий указ глави держави «знищив надію, яка з’явилася під час переговорів у зв’язку зі створенням робочої групи».