Політики не дають сумувати нікому. Не став винятком і тиждень, що минає.

У понеділок завершилася відкрита частина засідань роботи Конституційного Суду, і коаліціянти почали висловлювати сподівання, що до завершення тижня буде винесено вердикт з указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради від 2 квітня.

Понад те, у середу з ініціативи секретаріату глави держави розпочалися перемовини правлячої коаліції та опозиції. Щоправда, вони вчергове закінчилися з нульовим результатом. Сторони не зуміли знайти спільної думки про шляхи подолання політичної кризи.

А ввечері — нова сенсація. Віктор Ющенко видав новий указ, яким переніс дату виборів на 24 червня цього року.

Несподіваний крок Президента країни змусив Голову Верховної Ради Олександра Мороза і Прем’єр-міністра Віктора Януковича перервати зарубіжні поїздки, відповідно, в Литву і Узбекистан, і повернутися в Україну.

Цікаво, що цей крок глава держави зробив напередодні приїзду до нас Генерального секретаря Ради Європи Террі Девіса. Останній зустрівся з членами постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ, Головою парламенту, прем’єром і лідерами опозиції. Террі Девіс визнав погіршення політичної ситуації в Україні.

А тим часом Віктор Ющенко продовжив дивувати своїх опонентів. У четвер він виконав рішення Шевченківського суду столиці і поновив на посаді Генерального прокурора Олександра Піскуна, який водночас є членом фракції Партії регіонів.

Учора парламент спробував відповісти Президенту країни. У Конституційному Суді зареєстровано нове подання народних обранців про перевірку конституційності указу від 26 квітня. Окрім того, Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію для перевірки законності рішень судів, у тому числі про поновлення на роботі Генпрокурором Олександра Піскуна.

Власне, на цьому поки що ставимо крапку, бо прогнозувати розвиток подій майже неможливо. Кожна із сторін конфлікту визнає лише свою правоту і відступати поки що не збирається.