Приблизно у 70 відсотках криниць на Вінниччині вода не відповідає тим чи іншим параметрам санітарних норм якості.

Особливість проведення у Вінницькій області конкурсу «Чисті криниці» в тому, що він реалізовуватиметься на умовах співфінансування: скільки коштів витратить на очищення криниць та чи інша територіальна громада, приблизно стільки само (але не менше половини витраченої суми) отримає з обласного бюджету. Загалом на очистку криниць передбачено виділити 300 тисяч гривень, зазначив у розмові з кореспондентом «Голосу України» заступник голови Вінницької облради Степан Нешик. У такий спосіб вирішено максимально зацікавити місцеві ради у розв’язанні одного з найболючіших питань, додав він. Проблема в тому, каже співрозмовник, що нині в селах забули про гарний звичай, що був у минулому, — толокою чистити колодязі. В деяких населених пунктах узагалі нема кому взятися за цю справу, бо залишилися здебільшого пенсіонери. Ми акцентуємо увагу на необхідності створення спеціалізованих бригад. У Бершадському районі, наприклад, такий структурний підрозділ уже почав працювати. Виконувати роботу з очищення джерел водозабезпечення може підприємство «Облкомунсільсервіс», де є відповідна техніка і фахівці. Оголошений конкурс — гарна нагода залучити до роботи такі підрозділи. Це гарантія того, що роботу буде виконано якісно.

Попри обіцяну фінансову підтримку документи для участі в конкурсі надійшли менш ніж з половини районів. Скажімо, всі громадські криниці планують очистити у Тиврівському районі. Поліпшити якість води в криницях планують у Томашпільському, Чернівецькому, Чечельницькому районах, а також у містах Бар, Могилів-Подільський та Жмеринка. Прикро, що до участі в конкурсі не долучилися окремі громади великих населених пунктів, де криниці — єдине джерело забезпечення людей водою. До речі, умовами конкурсу передбачено участь у ньому будь-якої окремо взятої територіальної громади. Ініціювали такий захід депутати облради від Народної партії та фракції «Наша Україна» в облраді.

Тим часом в облраді планують проведення ще одного заходу. Шукатимуть кошти для відновлення водогонів, які свого часу споруджували на кошти колгоспів, а нині вони майже всі вийшли з ладу і залишилися бездоглядними. А ті, хто користувався ними, без води.