Учора в Україні мала стартувати виборча кампанія з дострокових виборів до Верховної Ради, які згідно з указом Президента заплановані на 24 червня. Однак, як повідомляє «Інтерфакс-Україна», чотири члени Центральної виборчої комісії України, як і раніше, перебувають на лікарняному, через що ЦВК не може прийняти жодного рішення з організації дострокових виборів.

За інформацією прес-служби ЦВК, у п’ятницю на лікарняному були члени ЦВК Юрій Донченко, Броніслав Райковський, Ігор Качур і Олександр Чупахін. Отже, у Центрвиборчкомі знову немає кворуму, і він працює в режимі постійних робочих нарад.

Водночас, виходячи з того, що вибори призначено на 24 червня, виборча кампанія має тривати 59 днів з урахуванням самого дня виборів. Відповідно до статті 102 Закону «Про вибори народних депутатів», яка регламентує проведення позачергових виборів, уже з п’ятниці починається висування кандидатів у депутати, що має завершитися за 40 днів до дня виборів, тобто 14 травня.

Висування відбувається на партійних або міжпартійних з’їздах виборчих блоків (зборах, конференціях). При цьому не пізніше, ніж за 5 днів, до Центральної виборчої комісії подається повідомлення про проведення такого з’їзду.

Перед цим рішення про створення виборчого блоку приймається на з’їзді (зборах, конференції) кожної партії, що до нього входить.

Подача документів для реєстрації кандидатів у депутати до ЦВК має завершитися за 30 днів до дня виборів (24 травня), останній термін реєстрації — за 25 днів до дня виборів (29 травня). Для реєстрації партійного списку партія (чи блок) має представити копії свідоцтва про свою реєстрацію (блок — усіх партій, що входять до нього) і статуту, завірені в Міністерстві юстиції після дати оголошення про початок виборчої кампанії, а також внести грошову заставу в сумі 2 тисяч мінімальних розмірів заробітної плати (840 тис. грн.). Крім того, кожен кандидат у народні депутати, внесений у партійний список, повинен подати декларацію про майно і доходи за рік, що передує виборам.

Для проведення дострокових парламентських виборів використовуються ті самі територіальні округи та виборчі дільниці, що були створені для проведення останніх виборів. Окружні виборчі комісії мають бути сформовані ЦВК не пізніше, ніж за 50 днів до дня виборів (4 травня) за поданням партій і блоків, представлених у поточному складі Верховної Ради. Такі подання мають бути внесені не пізніше, ніж за 53 дні до дня виборів (1 травня). До складу окружної виборчої комісії має бути включено від 12 до 18 членів. В обраній навесні 2006 року Верховній Раді п’ятого скликання п’ять фракцій —Партії регіонів, БЮТ, блоку «Наша Україна», Соцпартії і Компартії.

Дільничні виборчі комісії мають бути сформовані окружними виборчими комісіями не пізніше, ніж за 12 днів до дня виборів (11 червня) за поданнями парламентських партій і блоків. Такі подання мають бути внесені не пізніше, ніж за 15 днів до дня виборів (8 червня). Списки виборців складаються і виготовляються в порядку, встановленому для чергових виборів, і мають бути передані до окружних комісій не пізніше, ніж за 20 днів до дня виборів (3 червня).