Харківське видавництво «Фоліо» випустило цікаву книжку. На перший погляд, жанр звичайнісінький: репортер великої газети зібрав і опублікував під однією обкладинкою най-найкраще зі своїх статей і блокнотів, написане за останні років п’ятнадцять про відомого політика та непересічну людину, з якою ще в юності жив на одній вулиці в Оренбурзі. Журналіст згадує: «Він — тоді директор газзаводу — був худий, кучерявий і курив «Біломор». А я — зухвалий і задерикуватий — опановував журналістську майстерність».

Відтоді герой цих публікацій встиг створити для Росії її гордість — «Газпром», пройшов лезом ринкових реформ як прем’єр-міністр і сьогодні ось уже шостий рік представляє свою державу в Україні. А автор публікацій став одним з добре відомих професіональних політоглядачів любимої мільйонами читачів «Комсомолки» й об’їздив у 90-ті роки в «кремлівському прес-пулі» півсвіту з Борисом Єльциним. При цьому журналіст Олександр Гамов зумів на «короткій нозі» провести десятки головних годин у своїй кар’єрі — годин зустрічей із земляком Віктором Черномирдіним.

Книга невипадково названа «Хотіли як краще...». Ті, як пише автор, дев’ятнадцять вечорів, що він їх провів разом з героєм статей, справді переконують: Віктор Черномирдін не тільки хотів, а й зумів зробити краще там, де було дуже важко, — зупинити невтримну інфляцію, врятувати сотні життів у Будьоннівську, налагодити і зберегти торгово-промислове співробітництво Росії та України.

Та що казати, особистість посла Росії в Україні, спеціального представника президента з розвитку торгово-економічних відносин з Україною, рекомендацій не потребує. Тому хочу привернути увагу потенційного читача не тільки до того, про що після виходу книги у світ враз заговорили і російські, й українські журналісти, — мовляв, тут зібрано відразу все, що показує, як народжувалися крилаті черномирдінські фрази. Важливо і те, що газетні вирізки дозволяють зрозуміти: за дошкульними, часом невигадливими на перший погляд словами відчувається зріз цілої епохи, думок і переживань її важливої дійової особи. Перегорніть сторінки і переконаєтеся в цьому. На відміну від багатьох мемуарів, коли автор ділиться вигідно для себе дібраними спогадами, ця книга дає змогу побачити складний і недавній час, що став уже історією, по-справжньому, своїми очима.

Придбати книгу О. Гамова «Хотіли як краще...» можна у торговельній мережі видавництва «Фоліо».