Ранкове засідання 26 квітня

На початку ранкового засідання народні депутати обмінялися думками з приводу підписання Президентом України указу про призначення парламентських виборів на 24 червня цього року.

Тарас Чорновіл (фракція Партії регіонів) зазначив, що «ситуацію, яка сьогодні складається, можна охарактеризувати як духовний і правовий Чорнобиль, а це означає, що продовження переговорів із Президентом не має значення». Він також повідомив, що більшість представників фракції під час засідання висловилися за ініціювання процедури імпічменту Президента. «Якщо зрушиться процедура імпічменту Президента, то в остаточному підсумку за це проголосують не 300, а 375 народних депутатів», — заявив він. Петро Цибенко (КПУ) повідомив, що фракція пропонує негайно підготувати подання до Конституційного Суду стосовно конституційності указу від 26 квітня 2007 року та припинити переговори з Президентом України. Також він висловився за ініціювання процедури імпічменту Президента України, бо «Верховна Рада не просто має право, а зобов’язана адекватно реагувати на порушення Конcтитуції України».

Степан Бульба (СПУ) наголосив, що позиція соціалістів залишається незмінною і послідовною — юридичну оцінку чи то першого, чи то другого указу Президента має дати Конституційний Суд. «Якщо рішення КС буде на користь Президента — ми готові йти на вибори», — сказав він. Сергій Головатий повідомив, що вчора вранці відбулася зустріч народних депутатів з Генсеком Ради Європи Террі Девісом, під час якої він попросив його «пояснити Президенту України, що діяльність ПАРЄ базується на правових і демократичних цінностях», а оскільки указ Президента від 26 квітня повертає ситуацію до тієї, що була 2 квітня, то ПАРЄ, на думку народного депутата, повинна довести, що вона стоїть на стороні верховенства права. Володимир Олійник зазначив, що сьогодні треба порушувати питання і про вибори парламенту, і про вибори Президента.

Після годинної перерви в роботі парламенту Голова Верховної Ради Олександр Мороз поінформував народних депутатів про візит до Литовської Республіки. Зокрема, він зазначив, що під час офіційних зустрічей, коли йшлося про указ Президента, йому було важко «коментувати те, що не піддається коментарям, те, що є юридичним безглуздям». О. Мороз припустив, що «указ Президента від 26 квітня з’явився тільки тому, що була спроба уникнути оцінки Конституційним Судом указу від 2 квітня». За оцінкою глави парламенту, указ Президента — це «замах на конституційний лад, втручання у діяльність парламенту, спроба узурпації влади».

Після цього народні депутати розглянули та ухвалили постанову «Про указ Президента України від 26 квітня 2007 року «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів». Верховна Рада, «зважаючи на відсутність законних підстав для дострокового припинення повноважень парламенту та проведення позачергових виборів», зокрема, постановляє вважати указ Президента від 26 квітня 2007 року «таким, що виданий за відсутності законних підстав». Кабінет Міністрів України у своїй діяльності щодо забезпечення фінансування позачергових виборів має керуватися постановою Верховної Ради від 2 квітня 2007 року, тобто не фінансувати вибори. Те саме стосується Національного банку України.

Окрім того, вчора народні депутати ухвалила заяву Верховної Ради «Про неприпустимість подальшої ескалації неправомірних дій з боку інституту Президента». У ній, зокрема, зазначається, що 26 квітня 2007 року Президент, видавши указ «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів», визнав указ від 2 квітня таким, що втратив чинність, чим підтвердив неконституційність указу від 2 квітня 2007 року. Народні депутати наголошують, що указ від 26 квітня є, по суті, «проявом невдалої спроби формально-правового виправлення змісту указу від 2 квітня 2007 року, метою якого є повторне припинення повноважень парламенту та перенесення дати позачергових виборів». Однак, ідеться далі в заяві, «фактично і цей указ прийнято з порушенням тих самих конституційних приписів, що й попередній, а посилання на пункт 1 частини 2 статті 90 Конституції України в обгрунтування його видання є надуманим». Також народні депутати вважають, що видання указу Президента на завершальній стадії розгляду КС указу від 2 квітня є намаганням уникнути виконання рішення КС.

На початку засідання головуючий привітав з днем народження народних депутатів Геннадія Савосіна, Валерія Чичкова та Дмитра Саламатіна.

На знімку (зліва направо): народні депутати Артем Пшонка, Ірина Антипенко (обидва — Партія регіонів).

Фото Олександра КЛИМЕНКА.