«Якщо виникне потреба, я розраховую на легку руку Президента, оскільки він її має, щоб він приїхав в Україну і допоміг звести сторони, які з якихось причин не можуть домовитися. Досвід у нього великий, я думаю, це було б корисно», — заявив Голова Верховної Ради України Олександр Мороз в інтерв’ю журналістам після зустрічі з Президентом Литовської Республіки Валдасом Адамкусом (на знімку) у рамках дводенного офіційного візиту до Литовської Республіки.

За словами глави українського парламенту, спілкування з Президентом Литовської Республіки В. Адамкусом ще раз переконало у хороших перспективах взаємин двох держав, у тому числі для вирішення проблем, що існують в Україні. За словами О. Мороза, Президент Литви «висловлює позицію Європи, яка зводиться до того, що в основі має бути Конституція, правові рішення, зокрема рішення Конституційного Суду, демократичні засади».

У свою чергу, Валдас Адамкус в інтерв’ю журналістам заявив: «Ми хочемо бачити Україну міцною, демократичною державою, що cпирається на волю самих людей. Нашим найщирішим бажанням є те, щоб усі проблеми вирішувалися на основі Конституції та на правовій основі». Він висловив також переконання, що український народ «має силу і волю, щоб вирішити усі проблеми самостійно».

Під час зустрічі з Прем’єр-міністром Литовської Республіки Гядімінасом Кіркіласом співрозмовники обговорили широке коло питань економічної співпраці, зокрема, в АПК, лібералізації візового режиму, підтримки України при вступі до СОТ. О. Мороз висловив думку, що нові країни — члени Євросоюзу могли б розглянути питання запровадження для українських громадян безвізового режиму, як це свого часу зробила Україна для країн-учасниць Шенгенської угоди.

На зустрічі з міністром закордонних справ Литовської Республіки Пятрасом Вайтекунасом О. Мороз висловився за необхідність обговорення питання формування нової європейської системи безпеки. А щодо співпраці з НАТО Голова Верховної Ради наголосив, що він є прихильником виконання всіх угод з Альянсом. Проте питання вступу України до НАТО має бути вирішено виключно шляхом референдуму. Сторони обговорили питання співпраці у транспортній сфері, зокрема, можливість збільшення обсягів перевезень товарів вантажним комбінованим потягом «Вікінг» за маршрутом Іллічівськ—Клайпеда, енергетичної безпеки, зниження залежності від зовнішніх постачальників енергоносіїв.

Коментуючи нинішню політичну ситуацію в державі, Олександр Мороз на зустрічах у Литві заявив, що в разі проведення дострокових парламентських виборів «на майбутнє закладається небезпечний прецедент, коли Президент буде достроково припиняти повноваження парламентів, склад яких його не влаштовуватиме», наголосив на необхідності неухильного дотримання Конституції та обов’язкового виконання рішення Конституційного Суду України і висловив упевненість, що наступні парламентські вибори таки відбудуться у 2011 році.

У зв’язку з виданням указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України п’ятого скликання глава парламенту Олександр Мороз скоротив терміни свого офіційного візиту до Литовської Республіки та повернувся до Києва.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.