Прем’єр-міністр України Віктор Янукович так відреагував на підписання Президентом України указу про проведення дострокових парламентських виборів 24 червня. «Такі вчинки не викликають довіри і не дають надії на майбутнє», — заявив він.

Як повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів, В. Янукович має намір проконсультуватися з партнерами по коаліції щодо указу, а також «подивитися в очі Президентові», щоб прийняти рішення про свої подальші дії. Прем’єр зазначив, що президентський указ «порушує всі домовленості, напрацьовані після підписання першого указу». Разом з цим він запевнив: «Ми діятимемо в рамках Конституції і спокійно реагуватимемо».

За словами В. Януковича, підписання нового указу Президентом не позбавляє надії на швидкий вихід із політичної кризи, а також не виключає можливості підготовки з боку Президента та опозиції радикального варіанту вирішення політичної кризи. «Якщо планується радикальний варіант, а мені здається, що з огляду на існуючу ситуацію в країні це можливо, ми діятимемо залежно від обставин», — сказав прем’єр.

...лідерка опозиції закликає до жорстких заходів

Водночас лідер БЮТ Юлія Тимошенко закликає Президента України Віктора Ющенка вжити жорстких заходів для нормального проведення дострокових парламентських виборів 24 червня, зокрема, зробити дієздатними Центральну виборчу комісію та Генеральну прокуратуру. Як повідомляє УНІАН, в інтерв’ю журналістам після зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Террі Девісом Ю. Тимошенко сказала, що як громадянка України дякує Президенту за те, що він пішов назустріч тим політичним силам, зокрема, Партії регіонів, СПУ та КПУ, які не встигли, за її словами, підготуватись до виборів, провести свої з’їзди та інші організаційні заходи. Лідерка опозиції також знову закликала главу держави відкликати суддів Конституційного Суду, призначених за його квотою.

...«нашоукраїнці» обговорюють зміни до Конституції

Голова партії та депутатської фракції «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко під час зустрічі з Генеральним секретарем Ради Європи Террі Девісом наголосив, що опозиція наполягатиме на дострокових виборах, які, згідно з новим указом Президента, відбудуться 24 червня. В. Кириленко заявив, що під час консультацій представників опозиції та коаліції перед виданням указу не було досягнуто жодних конкретних домовленостей, а будь-яке рішення Конституційного Суду не розв’яже політичної кризи. За повідомленням прес-служби «НУ», на зустрічі також обговорювали перспективи внесення змін до Конституції, однак яких саме — не сказано.

У свою чергу, Генеральний секретар Ради Європи Террі Девіс зазначив, що «політична ситуація в Україні складна, але не безнадійна — в ній є багато позитивних моментів». І наголосив, що такі проблеми вирішуються керівниками політичних сил за спільним столом.