У Глухові, що на Сумщині, відбулося спільне виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності (голова — Володимир Яворівський) та Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства (голова — Юрій Сербін).

Розглядали проблеми збереження пам’яток культури та архітектури. У засіданні брали участь також керівники міністерств та відомств, науковці, бізнесмени, зарубіжні інвестори. Зокрема, обговорювали програму підготовки до святкування у 2008 році 300-річчя з часу заснування останньої гетьманської столиці в Глухові.

— Україна має багату і дуже різноманітну культурну спадщину, — зазначив у своєму виступі Володимир Яворівський.

Він нагадав, що під охороною держави — 130 тисяч археологічних, історичних, архітектурних та інших пам’яток культури. Більш як п’ять тисяч із них мають національний статус. З тих кількох тисяч до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО входять лише Софія Київська та історичний центр Львова. А в сусідній Польщі таких об’єктів 40, в Німеччині — 60. Через нашу байдужість втрачають своє історичне та патріотично-виховне значення міста нашої слави — Галич, Чигирин, Батурин, Глухів.

Окремо в цьому переліку стоїть Глухів, столиця шести останніх (після Мазепи) українських гетьманів. З Глуховом пов’язаний і розвиток нашої культури. Тут народилися всесвітньо відомі композитори Дмитро Бортнянський і Максим Березовський, звідси родина славетних меценатів Терещенків, художник Георгій Нарбут, тут навчався Олександр Довженко.

У місті донині збереглися більш як 50 пам’яток архітектури, неповторний історичний ландшафт та старовинна міська забудова.

З огляду на історико-архітектурну цінність міста у 1994 році постановою Кабміну України у Глухові створено Державний історико-культурний заповідник (загальна площа 75 гектарів). Через чотири роки Кабмін затвердив Комплексну програму збереження історичної забудови міста. Але за наступні сім років через недостатнє фінансування з 19 намічених пам’яток реставраційно-ремонтні роботи в повному обсязі здійснені лише на семи.

— Не в кращому стані архітектурні та інші пам’ятки і в козацьких столицях, і по всій Україні, — наголошували учасники спільного засідання. На переконання більшості промовців, для швидшого розв’язання цієї проблеми потрібні щонайменше наша добра воля, об’єднання зусиль нації, державницький підхід до збереження культурної спадщини. Інакше ми її втратимо.

Учасники спільного виїзного засідання комітетів Верховної Ради, зокрема, ухвалили: рекомендувати Кабінету Міністрів України розробити і затвердити Комплексну програму збереження історичної забудови та розвитку туристичного потенціалу колишніх гетьманських столиць.

На засіданні прийнято також проект постанови Верховної Ради України про підтримку соціально-економічного та культурного розвитку Глухова. У разі прийняття цієї постанови уряд має передбачити у проекті держбюджету-2008 окремим рядком фінансову підтримку заходів до 300-річчя з дня проголошення Глухова гетьманською столицею (45 мільйонів гривень), а також розробити і затвердити Державну програму регенерації міста Глухова «Заповідна територія — гетьманський край» на 2007—2011 роки з фінансуванням у сумі 150 мільйонів гривень.

Сумська область.