Голова Верховної Ради Олександр Мороз у ході дводенного офіційного візиту до Литовської Республіки зустрівся з Головою Сейму Вікторасом Мунтянасом.

В. Мунтянас підкреслив: Україна — стратегічний партнер Литви. І високо оцінив рівень двосторонніх відносин в усіх сферах, зокрема в економічній. Також зазначив, що Литва підтримує євроінтеграційні та євроатлантичні прагнення України, і висловив готовність поділитися досвідом, зокрема шляхом проведення регулярних консультацій з приводу ролі парламентів у цьому процесі.

Голова Верховної Ради зазначив, що європейський вибір є стратегічною метою для всіх партій, представлених у нашому парламенті, незалежно від політичних уподобань. З огляду на ситуацію в Україні, Олександр Мороз зауважив, що нас також цікавить досвід коаліційного співвідношення інтересів у парламенті й уряді та шляхи узгодження позицій коаліційної більшості та меншості в парламенті. В цьому контексті відбувся обмін думками стосовно співпраці між парламентом та коаліційним урядом. Вікторас Мунтянас, зокрема, підкреслив, що іншого шляху для вирішення завдань немає.

Під час зустрічі обговорили й питання міжпарламентської співпраці. Олександр Мороз наголосив на необхідності активізації роботи українсько-литовської міжпарламентської асамблеї, засідання якої очікують цього тижня у Вільнюсі, та на рівні парламентських комітетів. На думку Голови Верховної Ради, серед перспективних напрямів спільної роботи, що потребують законодавчого супроводу, — реформування системи місцевого самоврядування, співпраця у сфері аграрно-промислового комплексу та в енергетичній галузі, зокрема підтримка на державному рівні розвитку відновлювальних джерел енергії.

У свою чергу, Голова Сейму Литовської Республіки наголосив, що місцеве самоврядування має особливу цінність для демократії, повідомляє прес-служба Верховної Ради України. Вікторас Мунтянас висловив сподівання, що наша країна знайде вихід із складної ситуації. Він стверджує: «Верховенство закону — це основна цінність демократії. Законом є Конституція, і її мають дотримуватися всі».

У ході зустрічі глава українського парламенту заявив, що створено робочу групу з представників коаліції, опозиції, уряду та секретаріату Президента України, яка відпрацьовує відповідні проекти документів. «Ми відстоюємо таку лінію: в основі Конституція, рішення Конституційного Суду обов’язкове для всіх, потім консультації, пошук компромісів», — сказав він.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.