Оргкомітет очолив глава держави

Президент України Віктор Ющенко очолив організаційний комітет з підготовки до проведення фіналу Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Як повідомляє прес-служба глави держави, відповідний указ про створення оргкомітету та його персональний склад Віктор Ющенко підписав у вівторок, 24 квітня.

Окрім самого Президента, до складу оргкомітету ввійшли глава секретаріату президента Віктор Балога (заступник голови оргкомітету), глави Дніпропетровської, Донецької, Київської, Львівської, Одеської, Харківської обласних і Київської міської держадміністрацій, почесний чемпіон світу з боксу, радник Президента України Віталій Кличко, а також, за згодою, народний депутат Рінат Ахметов, президент ФФУ Григорій Суркіс, президент ПФЛ України Равіль Сафіуллін, віце-президент ФФУ Ігор Коломойський, тренер національної збірної України Олег Блохін, президент НОК України Сергій Бубка, президент футбольного клубу «Металург» (Донецьк) Сергій Тарута, глава Національного банку України Володимир Стельмах, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, капітан національної збірної Андрій Шевченко, народний депутат Олександр Волков.

Відповідно до цього документу, Кабінету Міністрів доручено створити допоміжний орган з підготовки до Євро-2012, подати в двомісячний термін на розгляд оргкомітету план заходів на 2007-2012 роки, забезпечити їх фінансування.

Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Львівській, Одеській, Харківської обласним і Київській міський держадміністраціям доручено забезпечити виконання зобов’язань (гарантій) з проведення Євро-2012, оформлених відповідно до регламенту Європейського союзу футбольних асоціацій (УЄФА), а також створити в місячний строк оргкомітети для розробки й реалізації регіональних планів заходів.

Арени Євро-2012

Матчі чемпіонату Європи 2012 року відбудуться у восьми містах України та Польщі. А на яких аренах?

Київ. НСК «Олімпійський». Збудований 1923 року (кілька разів зазнав реконструкції). Вміщує 84 000 глядачів. Але після нової реконструкції кількість глядачів зменшиться до 77 000. Планується проведення матчів групового етапу, чвертьфіналу і фіналу.

Дніпропетровськ. Стадіон «Дніпро». Буде зданий в експлуатацію у вересні 2007 року. Планована місткість 35 000. Матчі в групі.

Донецьк. Стадіон «Шахтар». Буде здано до червня 2008 року. Планована місткість 50 000. Матчі в групі, чвертьфінал і півфінал.

Львів. Стадіон «Україна». Збудований 1927 року. Пережив кілька реконструкцій. Останню — 2000 року. Місткість 40 000. Потрібна реконструкція або будівництво нової арени. Матчі в групі.

Гданськ. Стадіон «Балтійська арена». Буде побудований протягом 2008-2010 років. Планована місткість 44 000. Матчі в групі, чвертьфінал.

Познань. Міський стадіон. Побудований 1980 року. До 2008 року планується збільшити місткість із 24 166 до 46 500 місць. Матчі в групі.

Варшава. Національний стадіон. Буде побудований протягом 2007-2009 років. Планована місткість 70 000. Матч відкриття, груповий етап, чвертьфінал і півфінал.

Вроцлав. Стадіон «Олімпійський». Побудований 1936 року. Зараз на реконструкції. Планована місткість до 2010 року 45 000. Матчі в групі.

Запрошуємо гандболістів

Україна подала заявку на проведення жіночого гандбольного чемпіонату Європи 2012 року. Днями Європейська гандбольна федерація (ЄГФ) оголосила, що на цей турнір претендують Україна, Німеччина, Нідерланди та Сербія.

— Справді, ми подавали заявку до ЄГФ і оголосили про своє бажання приймати в 2012 році чемпіонат Європи, — сказав кореспондентові «Голосу України» генеральний секретар ФГУ Віктор Коноплястий. — Сьогодні ще зарано говорити про міста, котрі в разі перемоги в тендері можуть проводити ігри. А поки що на нас чекає величезна робота з документами. Є низка вимог, і ми працюватимемо над нашою заявкою.

До 1 жовтня нинішнього року кожен із чотирьох претендентів має надати ЄГФ власну докладну презентацію і програму проведення чемпіонату Європи. Після цього спеціальна комісія відвідає кожну з країн з експертним візитом. Господарів чоловічого і жіночого чемпіонатів Європи 2012 року назвуть на конгресі ЄГФ у вересні 2008 року.