Нелегальний відбір енергії намагаються будь-що припинити  
Сьогодні в Україні енергетичний комплекс занадто витратний, особливо в частині виробництва та транспортування енергоресурсів. На думку міжнародних експертів у галузі енергетики, відносні втрати електроенергії під час її передачі в електричних мережах не повинні перевищувати 5 відсотків. Збитки на рівні 10 відсотків можна вважати максимально допустимими.
Витрати в мережах зменшуються
В Україні цей показник набагато вищий. Щорічно фактичні втрати досягають 15—20 відсотків від надходження електроенергії в розподільні мережі. І енергопостачальні компанії докладають чимало зусиль, щоб скоротити їх шляхом впровадження енергозберігаючих заходів.
ПАТ «Чернігівобленерго» здійснює передачу та постачання електричної енергії місцевими (локальними) електромережами за регульованими тарифами споживачам Чернігівської області. Абонентами енергопостачальної компанії є близько 550 тисяч побутових споживачів і 11,7 тисячі юридичних осіб, переважна більшість яких сільськогосподарські та промислові. За рік через електромережі ПАТ «Чернігівобленерго» передається близько 1,6 мільярда кіловат-годин електроенергії. Компанія обслуговує 166 підстанцій на-пругою 110/35 кВ; близько 8400 підстанцій — 6—10/0,4 кВ і розподільчих пунктів — 6—10 кВ.
Яка нині ситуація на Чернігівщині, одній із найбільших за територією областей в Україні, із втратами електроенергії під час її транспортуванні?
— Протяжність повітряних та кабельних ліній електропередач у регіоні становить 36013,9 кілометра, — повідомив голова правління ПАТ «Чернігівобленерго» Юрій Бойко. — Якщо електромережі 35,110 кВ перебувають у більш-менш задовільному стані, то розподільчі 0,4 — 10 кВ зношені більш як на 65 відсотків і працюють на межі надійності, закладеної ще в радянські часи. Приблизно така ситуація і з трансформаторними підстанціями, які забезпечують передачу електроенергії споживачам. При цьому від початку 2014 року фактичні технологічні витрати на її транспортування в мережах ПАТ «Чернігівобленерго» становлять 13,41 за доведених нормативних 17,19 відсотка. За останніх десять років підприємство не перевищувало доведеного нормативу. 
Цього результату місцевим фахівцям удалося досягти завдяки реалізації низки спеціально розроблених організаційних і технічних заходів, спрямованих на оптимізацію витрат в електромережевому комплексі, зокрема оптимізації схем та режимів роботи, забезпеченню оптимальних рівнів навантаження силових трансформаторів на підстанціях із використанням програмного забезпечення, реконструкції електромережі із заміною на проводи з більшим перерізом із впровадженням сучасного обладнання та матеріалів тощо.
Курс — на оновлення та облік
Торік підприємство замінило силові трансформатори на 8 підстанціях напругою 35—110 кВ, реконструювало 100,51 кілометра повітряних ліній (ПЛ) електромереж 110 кВ в частині встановлення грозозахисного тросу, 40 кілометрів ПЛ-0,4 кВ, встановило 7 розвантажувальних підстанцій 10/0,4 кВ та завершило складний проект із заміни високовольтних опор ПЛ 110 кВ «ЧТЕЦ-Придеснянська» на ділянці її переходу через Десну в місто Чернігів.
«Чернігівобленерго» одним із перших в Україні впровадило в електричні мережі вакуумні вимикачі нового покоління і почало будівництво повітряних ліній електропередач із використанням самонесучих ізольованих проводів (СІП). Багаторічний досвід експлуатації останніх уже показав економічний ефект і низку переваг порівняно з неізольованими. Крім того, проводиться робота з реконструкції вводів до індивідуальних будинків споживачів шляхом підключення СІП та установки лічильників у спецконтейнери з виносом їх на фасади будинків, що дало змогу знизити нетехнічну складову технологічних витрат електроенергії на її передачу.
У 2014 році на поліпшення стану енергогосподарства Чернігівської області ПАТ «Чернігівобленерго» передбачає витратити близько 60 мільйонів гривень, з яких 48 мільйонів спрямує на будівництво, реконструкцію та модернізацію повітряних ліній та обладнання. Загалом на заходи зі зниження комерційних втрат в електромережах підприємство передба-чає інвестувати близько 7 мільйонів гривень.
— Ми плануємо в цьому році збільшити витрати саме на оновлення приладів обліку у споживачів, — зазначив голова правління ПАТ «Чернігівобленерго» Ю. Бойко. — Взамін старих лічильників встановлюємо електронні підвищеного класу точності «1», які унеможливлюють крадіжки старими «традиційними» способами та дають змогу знизити комерційну складову витрат електроенергії під час її транспортування.
Основним і найперспективнішим розв’язанням проблеми зниження комерційних втрат є розробка, створення і широке застосування автоматизованих систем контролю та обліку електроенергії (АСКОЕ) у споживачів. Вони дають змогу в режимі реального часу отримувати оперативну інформацію з приладів обліку і передавати її в управління комерційного обліку та режимів споживання, а також в енергоринок на основі автоматизованого збору даних.
Про джерела нелегальної електрики
У ПАТ «Чернігівобленерго» наразі застосовується власний програмний комплекс «Енерго», елементом якого є «пофідерний» аналіз ТВЕ (технологічних витрат електро-енергії. — Авт.), тобто виявлення ділянок з понаднормативними збитками в розподільчій мережі товариства. Це дає можливість ефективніше планувати і проводити заходи щодо зниження витрат електроенергії в мережах та виявлення фактів понаднормативного споживання електро-
енергії. 
Факт залишається фактом — потоки нелегальної енергії, минаючи лічильники, спрямовуються у квартири, будинки і навіть організації. Крадуть насамперед за допомогою впливу на прилади обліку. В результаті цього лічильник показує витрати електроенергії набагато менші, ніж насправді. Крім цього, робляться приховані проводки, не підключені до лічильника. У сільській місцевості «умільці» незаконно підключаються до ліній електропередачі, внаслідок чого страждають не тільки енергетики, а й інші абоненти, які не можуть нормально користуватися електроприладами через зменшення напруги в мережі.
Із початку 2014 року представниками ПАТ «Чернігівобленерго» під час рейдової роботи складено 352 акти про порушення правил користування електроенергією та виявлено 1810,3 тисячі кВт/год. позаобліково спожитої електроенергії на суму майже мільйон гривень. Ця цифра вже вдвічі перевищила показники всього 2013 року. Було кардинально переглянуто підходи в організації проведення рейдової роботи, створено аналітичний центр та спеціалізовані мобільні бригади в найбільших відокремлених підрозділах товариства. 
Однак найважливішим питанням в роботі зі зниження втрат електроенергії в електричних мережах є врахування людського чинника. Чернігівський досвід свідчить про те, що в деяких випадках додаткові інвестиції в управління персоналом, в його кваліфікацію, мотивацію та оснащення сучасними технічними і програмними засобами дають значно більший ефект зниження комерційних втрат, ніж вкладення тих-таки інвестицій в розвиток і модернізацію засобів та систем обліку електроенергії.
 
Чернігівська область.
Фото Вікторії ГОНЧАРОВОЇ.
 
ДО РЕЧІ
На сьогодні у споживачів Чернігівщини в наявності 195 тисяч індукційних лічильників електроенергії із класом точності «2,5», половина з них відпрацювала свій технічний ресурс. До кінця 2014 року публічне акціонерне товариство «Чернігівобленерго» планує замінити у споживачів 51 тисячу 1-фазних лічильників та 1250 3-фазних. Заміна приладів обліку здійснюватиметься за рахунок інвестиційних коштів підприємства. За планової заміни індукційних лічильників замість них встановлюватимуть електронні лічильники із класом точності «1», що означає мінімальну похибку вимірювань під час обліку спожитої електроенергії.
Інвестиції
На комплекс заходів економічного, технічного та організаційного характеру зі зниження технологічних витрат електроенергії на її транспортування за останні 4 роки товариство інвестувало майже 30 мільйонів гривень.
За рік через електромережі ПАТ «Чернігівобленерго» передається близько 1,6 мільярда кіловат-годин електроенергії.
Протяжність повітряних та кабельних ліній електропередач у регіоні становить 36013,9 кілометра.