У світі відбувається чимало подій, які, за великим рахунком, на «хліб не намажеш», але які цікаві мільйонам людей. А ось трапляються речі начебто й скромні та непомітні, однак значення яких для світової економіки чи окремих її галузей важко переоцінити. Через те так і виходить — усі чули про Євро-2012, а що такого масштабу, щонайменше для світової металургії, подія готується в Києві, мало хто знає.

«Звірка металургійних годинників»

А готується всесвітній форум феросплавників — ІНФАКОН-14 (ІNFACON XІV). Відбудеться він у нашій столиці наступного року, а днями завершилася його своєрідна генеральна репетиція. Йдеться про Міжнародну науково-технічну конференцію «Ключові питання розвитку електрометалургійної галузі». Власне, про неї трохи нижче, а поки що про майбутній феросплавний конгрес.

Київський форум, як і всі попередні тринадцять, покликаний «звірити годинники» у світовій феросплавній галузі, а ще встановити правила гри серед виробників електрометалургійної продукції. Адже участь у конгресі беруть представники всіх помітних країн — виробників феросплавів, а також підприємства — світові лідери галузі. Традиційно під час таких форумів відбувається продуктивний обмін досвідом з технічного забезпечення та модернізації виробництва. Так було завжди — починаючи з першого конгресу 1975 року, і так буде в Києві, де планують розглянути перспективи розвитку феросплавної галузі, ознайомити з найпередовішими технічними та технологічними її досягненнями. Йдеться передусім про енергоефективність, газоочищення, шлакопереробку, будівництво надсучасних печей тощо.

Зазначимо, що конгреси ІНФАКОН відбуваються раз на три роки і їхню організацію завжди довіряють лише провідним феросплавним державам. Воно й не дивно, адже країна-організатор фактично в період проведення й організації форуму править бал у галузі. Відповідно, отримати право приймати у себе черговий конгрес — це дуже почесна й відповідальна місія.

Із цього приводу слово фахівцеві — виконавчому директорові Української асоціації виробників феросплавної та іншої електрометалургійної продукції (УкрФА) Сергію Кудрявцеву: «Право проведення в 2015 році конгресу ІNFACON XІV в Україні свідчить про міжнародний авторитет і всесвітнє визнання нашої країни як феросплавної держави». С. Кудрявцев також уточнив, що київський конгрес стартує 31 травня 2015 року і триватиме до 5 червня.

Щодо гостей форуму, то очікують 300 фахівців з усього світу. Окрім роботи в Києві, плануються технічні тури до Нікополя — на місцевий НЗФ, а також на Побузький феронікелевий комбінат. А сьогодні в розпалі — організаційна робота. Зокрема, з 1 квітня (триватиме до 31 жовтня) розпочато прийом тез доповідей на ІNFACON XІV. Нагадаємо, що нотатки приймаються лише англійською мовою. Цікаво, що піонером тут виявилася Індія — її заявка стала першою.

Давно працює й офіційний сайт конгресу, де всі охочі можуть знайти вичерпну інформацію про всесвітній форум феросплавників 2015 року.

Авторитетні думки

До ІNFACON XІV — цілий рік, а поки що в українській столиці відбулася поважна науково-технічна конференція, про яку ми згадали на самому початку. З вітанням до її учасників звернувся президент НАН України Борис Патон. До слова, серед організаторів заходу — вже згадувана нами УкрФА і громадське об’єднання «ІНФАКОН-14». Щодо офіційної підтримки заходу, то її надали НАН України, а також Мінпромполітики та Міжнародний феросплавний комітет (МФК) з проведення конгресів ІNFACON. Не відмовили у підтримці Національна металургійна академія та Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут». Учасники з’їхалися зі всієї України, Казахстану та Грузії. Це представники феросплавних підприємств, науково-дослідних і проектних організацій, а також академічних інститутів.

Повертаючись до вітання Бориса Патона, наголосимо на його тезі, що наступний конгрес має стати «важливим кроком у вирішенні складних проблемних питань технічного переозброєння та модернізації електрометалургійного виробництва і виведення його на світовий рівень, насамперед в енергозбереженні та екології».

Цікавою є думка голови розширеного програмного комітету ІНФАКОН-14, професора Сергія Грищенка: «Враховуючи, що Україна належить до світових лідерів феросплавної промисловості, для нашої держави дуже важливо бути серед тих, хто визначає правила на цьому ринку».

Однак, перш ніж братися за світові ринки, не зайве навести лад у власному домі. Нагадаємо, що досить дивна державна політика в галузі металургії, а особливо щодо цін на електроенергію для феросплавників, кілька років поспіль завдавала українській економіці збитків. Чого тільки варта епопея із зупинкою виробництва на Запорізькому заводі феросплавів (наприкінці 2012-го та початку 2013 року колегою по нещастю останнього став Стахановський феросплавний завод). Зрештою, було підписано (а з 1 січня 2014 року, і продовжено) Меморандум про співпрацю між Кабінетом Міністрів України та електрометалургами. Останнім «даровано» ціну на електроенергію, за якою Україна забезпечує своє експортне енергопостачання. Однак і за це спасибі — хоча закордонні фахівці дивуються, як нашим феросплавникам вдається викручуватися. Адже дарована їм, так би мовити, низька ціна — вища за верхню межу середніх тарифів, за якими отримують електропостачання іноземні феросплавники. Тим паче що 1 січня 2015 року не за горами, а чи знайде своє продовження згаданий меморандум — ще не факт.

Через це актуальним став заклик з трибуни конференції члена-кореспондента НАН, колишнього міністра промполітики Валерія Мазура: «Ми маємо активно виступати і зустрічатися з депутатами, лобіювати інтереси металургійної промисловості, і це буде на благо не лише національним інтересам України, а й світовій металургійній спільноті».

І справді, якось не з руки буде проводити всесвітній форум галузі, яку, вибачте, можна хоча б тимчасово, але пригнобити нечуваними тарифами на електроенергію. Однак завершимо нашу розповідь оптимістичними сподіваннями, які пролунали в промові одного з організаторів попереднього конгресу ІNFACON, директора хіміко-металургійного інституту імені Абишева (Казахстан) Маната Толимбекова: «Україна — велика країна, а Київ — дуже красиве місто. Всі умови для проведення конгресу тут є». На цьому, як мовиться, крапка, і до зустрічі у травні 2015 року!

 

Запорізька область.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Публічне акціонерне товариство «Запорізький завод феросплавів.