Створення та реалізація загальнодержавної програми з виробництва біопалива в Україні має стати стратегічною метою. Про це заявив Голова Верховної Ради Олександр Мороз, виступаючи на конференції з питань розвитку виробництва біопалива в Україні, яку провели в парламенті Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин, Міністерство аграрної політики України та Українська асоціація «Укрбіоенерго». Глава парламенту зауважив, що програми виробництва біопалива нині викликають чимало дискусій, але, на його погляд, у держави та її економіки немає іншої перспективи: потрібна системна, регульована державою програма, і тоді буде результат. О. Мороз вважає, що зараз треба відкласти будь-які корпоративні інтереси чи політичні нюанси і зосередити зусилля всіх довкола цієї програми, для реалізації якої необхідно схвалення парламентом відповідного закону та створення окремої державної структури з питань розвитку та виробництва біопалива в Україні.

Прогнозоване у світі вичерпання основних енергоносіїв, нафти та газу, у найближчі 30—40 років та екологічні чинники спонукають більшість розвинених країн шукати альтернативні джерела енергії. Каталізатором цих пошуків також стає зростання світових цін на нафту та газ. Нині 12 країн Європи вже започаткували комерційне виробництво біопалива — тобто палива, яке виробляють не з корисних копалин, а з рослин. А, скажімо, Німеччина і Швеція планують невдовзі отримувати всі 100 відсотків енергії за рахунок відновлюваних джерел. На жаль, у нашій країні виробництво біопалива ще не налагоджено, а більшість дискусій на цю тему нагадують фантастику. Хоча, за словами голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Михайла Гладія, маючи такий величезний природно-кліматичний потенціал, Україна може сповна забезпечити себе біопаливом — біоетанолом і біодизелем. Розробка та впровадження новітніх біотехнологій може зменшити енергетичну залежність нашої держави від інших країн, сприятиме створенню нових робочих місць, а також поліпшенню екологічної ситуації. За дорученням глави парламенту вже створено робочу групу з питань розвитку біопалива, у першому читанні вже схвалено законопроект про розвиток, виробництво і використання біопалива, який уже майже підготовлено до схвалення в цілому. За словами О. Мороза, реалізація цієї програми може істотно вплинути на ситуацію не лише в аграрному секторі держави, а й в енергетичній сфері та економіці загалом.

Учасники конференції схвалили резолюцію, в якій рекомендують Верховній Раді законодавчо визначити прискорений розвиток нетрадиційних відновлюваних джерел енергії, зокрема біопалива, найважливішим загальнодержавним пріоритетом в економіці країни на найближчі десять років, а Кабінету Міністрів — відповідно доопрацювати енергетичну стратегію країни, розробити та прийняти до кінця 2007 року програми розвитку виробництва і використання біопалива, профінансувати цьогоріч у повному обсязі всі чинні програми з розвитку біоенергетики, збільшити бюджетні асигнування на розвиток виробництва біопалива.

На знімку (зліва направо): Василь Моцний, заступник міністра аграрної політики; Михайло Гладій, голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин; Олександр Мороз, Голова Верховної Ради України; Григорій Калетнік, голова Асоціації «Укрбіоенерго», голова Селянської спілки України, народний депутат України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.